office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Monžuik

Brdo Monžuik visoko 185 metara izdiže se iznad Barselone i njene trgovačke luke. Više vidikovaca koji se nalaze na ovom brdu pružaju odličan panoramski pogled na grad, luku i obalu.

Na samom vrhu brda nalazi se tvrđava Monžuik (Castell de Montjuïc) iz 17-tog vijeka sa koje se pruža predivan panoramski pogled na grad i luku.

Tvrđava Monžuik

Većina građevina na ovom brdu je napravljena za potrebe Svjetske izložbe 1929. godine.

Tvrđava Monžuik

Cijene ulaznica za tvrđavu i radno vrijeme :

OpisCijena
Odrasli5,00 €
Mlađi od 16. godinaBesplatno
Svake nedjelje od 15hBesplatno
Prva nedjelja u mjesecu (Cijeli dan)Besplatno
Radno vrijeme : (svakoga dana)
1. mart - 31. oktobar10:00 - 20:00h
1. novembar - 28. februar10:00 - 18:00h
25. decembarZatvoreno
1. januarZatvoreno

Kako doći :

Koristite autobusku liniju 150 . Takodje možete koristiti i žičaru.

Adresa tvrđave :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Montjuïc Castle , Carretera de Montjuïc 66, 08038, Barselona

Na brdu Monžuik nalazi se i glavni stadion olimpijskih igara iz 1992. godine kapaciteta 54.000 gledalaca. Napravljen je zbog olimpijskih igara iz 1936. koje se na kraju dodjeljene Berlinu.

Olimpijski stadion

Danas je popularno mjesto za održavanje koncerata na kome su nastupale brojne muzičke legende – The Rolling Stones, U2, Pink Flojd, AC/DC, Metalika, The Police, Tina Tarner, Madona, Dejvid Bouvi, Bon Žovi, Bijonse, Šakira …

Zbog velikih parkova, bogate vegetacije i ostalih sadržaja brdo Monžuik je najposjećeniji rekreativni prostor u Barseloni.

Ovdje možete vidjeti Pueblo Espanol (špansko selo).

Špansko selo

Ovo šarmantno selo osmišljeno je tako da predstavi različite arhitektonske stilove iz svih dijelova Španije, pa se može reći da predstavlja „Španiju u malom“.

Špansko selo
Špansko selo

Takodje možete vidjeti i Muzej Miroa, Muzej nacionalne umjetnosti Katalonije i magičnu fontanu koja tople ljetnje večeri učini najzanosnijim snom uz svjetla, boje i muziku.

Ovo je možda i najlepša fontana na svijetu, ili bolje rečeno kompleks fontana, koja sa razlogom svake večeri privlači ogroman broj turista.

Ovaj spektakularni nastup, čiji su protagonisti voda, svetlo i muzika, poigravaće se kako međusobno, tako i sa vašom maštom.

To je definitivno doživljaj koji nikako ne želite da propustite! Procenjuje se da oko 2,5 miliona turista svake godine svoj boravak u Barseloni obogati ovim nezaboravnim iskustvom. Preporučljivo da stignete tamo ranije i zauzetmete mjesto sa dobrim pogledom na fontanu.

Važno je da znate da „radno vrijeme“ fontane nije isto tokom godine (mijenja se tokom godišnjih doba), zato se na vrijeme raspitajte kojim danima i u koje vrijeme možete uživati u njenom jedinstvenom performansu.

Pažnju turista privlače i botanička bašta, muzej sporta i olimpijade, prelijepo zdanje Palau Nacional, ali i pogled koji se pruža sa ovog uzvišenja.

Palau Nacional

Izgrađen sredinom XVII vijeka, zamak Monžuik među svojim zidinama čuva bogatu historiju.

Pogled na Palau Nacional

Danas ovaj spokojan ambijent prepun zelenila predstavlja idealno mjesto za laganu šetnju.

Palau Nacional

Do vrha brda može se stići žičarom ili dosta jeftinije autobusom.

Vožnja žičarom pruža najbolji pogled na Barselonu iz vazduha.

Užitak nije ništa manji ukoliko riješite da dođete i pješice do ovog brda, jer ćete moći da obiđete lijepe parkove, kao i Etnološki i Arheološki muzej, Botaničku baštu i Grčki teatar i park.

Grčki teatar

Na putu ka vrhu ovog omiljenog mjesta mnogih turista ali i mještana, naići ćete i na Olimpijski stadion koji je sagrađen za potrebe najveće svetske smotre koja je održana 1992. godine.

Sa vrha Montjuc tvrđave, ujedno i najviše tačke grada, pruža se pogled na cijelu Barselonu. 


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do brda Monžuik, pogledajte na MAPI

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.