office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Španski trg – Plaza de España

Iako je mlađim stanovnicima Barselone omiljen trg Katalonija, Španski trg (Plaza de España na španskom, Plaça d’Espanya na katalonskom) privlači putnike sa svih strana svijeta, te je redovno spominjan u turističkim vodičima i predstavlja neizostavan dio svakog obilaska ovog grada.

Nalazi se na jugu grada, u okrugu Sanz-Munžuik (Sants-Montjuïc) i na raskrsnici je svih prometnijih gradskih ulica.

Ispred trga se nalazi kružni tok koji olakšava saobraćaj i čini trg mirnijim mjestom

Trg postoji od davnina, mada su mu se ime i namjena mijenjali. U početku je bio mjesto gdje su se vršila javna vešanja. Stanovnici grada bi se okupili i gledali kako se njihovim sugrađanima presuđuje zbog nedjela.

Na mjestu gubilišta je zatim izgrađena tvrđava Siutadela (Ciutadella), koja je srušena 1715. godine. 1919. godine, katalonski arhitekta Žosep Puig i Kadafalk (Josep Puig i Cadafalch) je odlučio da na ovo mjesto posvijeti Kataloniji, provinciji u kojoj se nalazi Barselona.

Na ovom trgu je sagradio 4 jonska stuba koja su predstavljala katalonsku zastavu.

Međutim, 1928. godine diktator Migel Primo de Rivera (Miguel Primo de Rivera) zabranjuje upotrebu svih katalonskih simbola, te su stubovi uklonjeni. Građanskom inicijativom 2010. godine stubovi su vraćeni na ovaj trg.

Stanovnici Barselone se ne izjašnjavaju kao Španci, već kao Katalonci, te su s ponosom vratili na trg ovaj simbol Katalonije

Svoj sadašnji izgled trg je dobio 1929. godine. Sagrađen je za Svjetski sajam (World Expo), a dizajnirao ga je arhitekta Žosep Amargos (Josep Amargós). Na ulasku u trg se nalaze dva venecijanska tornja, visoka 47m. Iza stubova, sa obje strane nalazi se zelenilo i mali vodoskoci.

U samom srcu trga nalazi se fontana, djelo Žosepa Marije Žužola (Josep Maria Jujol). Žužol je bio bliski saradnik Antonija Gaudija (Antoni Gaudí) i nije bio ništa manje genijalan. U njegovim radovima je jasan Gaudijev uticaj, te je ova fontana zaista nešto posebno. U toku dana ostavlja snažan utisak na posjetioce svojom impozantnom veličinom i skulpturama koje su njen dio.

Svaka grupa skulptura predstavlja more ili okean kojim je Španija okružena. Ipak, fontana je prava atrakcija tek kad zađe sunce. Veštim igranjem osvetljenjem, voda iz nje izlazi u različitim bojama, a dok fontana radi istovremeno svira muzika.

Ovaj trg i njegova “pjevajuća fontana” su prava atrakcija noću

Pogled na Palau Nacional

Trg okružuju Fira (barselonski sajam); Arenas de Barcelona, nekadašnji ring za borbe bikovima koji je danas pretvoren u šoping centar; Nacionalni muzej umjetnosti i park Žoana Miroa (Joan Miró). Svakako je najinteresantniji Miroov park.

Ovaj nadrealista je rođen u Barseloni i nakon njegove smrti 1983. godine, njegov rodni grad je nekadašnji park “Pogubljenja” prekrstio njegovim imenom. U parku se nalazi umjetnikova statua “Žena i ptica” (Dona i Ocell).

Palau Nacional

Nadomak trga se nalazi park posvećen nadrealisti Žoanu Mirou

Gdje god želeli da se zaputite posle obilaska ovog trga, znajte da je izuzetno lako. Od trga polaze skoro sve autobuske i metro linije. Trg takođe izlazi na najvažnije gradske ulice – Aveniju Paralela (Avenida del Paralelo  na španskom, Avinguda del Paral·lel na katalonskom), Gran Viu i ulicu Teragona (Carrer de Terragona).


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do Španskog trga, pogledajte na MAPI

One Reply to “Španski trg – Plaza de España”

You must be logged in to post a comment.