office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Zoološki vrt u Pragu

Praški zoološki vrt nalazi se u mjestu Troja na sjeveru Praga. Od postaje podzemne željeznice Nádraží Praha-Holešovice do zoološkog vrta vodi autobus 112. Praški zoološki vrt, otvoren 1931. godine, nije samo jedna od najvećih gradskih atrakcija već je jedan i od najboljih zooloških vrtova na svijetu (prema recenzijama posjetitelja).

Glavni ulaz u vrt se nalazi preko puta vile Troja, poznate turističke atrakcija Praga.

Ovo mjesto je obavezno za sve posjetitelje Praga, posebno za one s djecom, i nalazi se vrlo blizu centra grada. Tu imate priliku vidjeti gotovo 5000 životinja i 700 različitih vrsta.

2007. godine časopis Forbes proglasio je praški zoološki vrt sedmim najljepšim zoološkim vrtom na svijetu. Vrt je poznat po čuvanju prševalskijevih konja.

Vrt je poznat po zanimljivo uređenim velikim nastambama (podno grijanje za slonove) i dodatnim sadržajima (dječja uspinjača Lanovka, vozić, restorani).

Zoološki vrt u Pragu je takođe jedna od vodećih institucija u svijetu koja se bavi razmnožavanjem ugroženih životinjskih vrsta, kao na primjer: komodo zmajeva, Przewalski konja, retkih vrsta jazavca itd.

Vrt je poznat i po tome što čuva jednog od zadnjih pripadnika ugrožene vrste divljih konja Przewalski. Najzanimljiviji dijelovi zoološkog uključuju još vožnju žičarom i tropsku džunglu u zatvorenom. paviljon sa gorilama, paviljon sa mačkama, paviljon sa reptilima, Sichuan kuća (nazvana po jednoj od kineskih provincija), Indonezijska džungla i dolina slonova.

Vrt se sastoji iz dvije sekcije: donjeg i gornjeg dijela (dva dijela su podijeljena prirodnom barijerom-kamenom liticom). Posjetioci mogu odabrati da prošetaju stazama između dvije sekcije vrta ili da koriste žičaru.

Interesatne činjenice

  • Vrt je otvoren 28. septembra 1931. godine. Zemlju na kojoj se danas nalazi vrt je donirao veliki zemljoposednik Alois Svoboda 1922. godine uz zahtev da na datom zemljištu mora biti napravljena zoološka bašta.
  • Przewalski konj je jedina vrsta divljeg konja koju ljudi nisu istrijebili. Iako su brojna krda ove vrste naseljavalje centralnu Aziju, već 1960. godine nije se mogao naći nijedan živi slobodan primerak u divljini. Zahvaljujući naporima pojedinaca danas stotine jedinki ove vrste živi slobodno u stepama Mongolije. U praškom zoološkom vrtu posjetioci mogu vidjeti potomka poslednje jedinke ove vrste koja je uhvaćena u divljini.

Cena vožnje žičarom je 20 CZK (≈0.74€) i validna je samo za jednu vožnu (na gore ili na dole).
(!) Automati koji izdaju karte ne vraćaju kusur. Ukoliko naši posetioci planiraju da se voze žičarom savetujemo im da ponesu sitan novac.

Cena krte za zoološki vrt u Pragu
Regularna cena karte je: 200 CZK (≈7.4€).
Snižena cena karte je: 150 CZK (≈5.5€).
Snižena cena: deca između 3 i 15 godina i studenti.
Porodična karta (maksimalno dvoje odraslih i dvoje dece): 600 CZK (≈22.2€).
Posetioci stariji od 70 godina: 1CZK.
Karta za pse (ukoliko posetioci sa sobom vode psa): 100 CZK (≈3.7€).
Besplatan ulaz: deca mlađa od 3 godine.
Posetiocima savetujemo da provere cene karata na zvaničnom sajtu zoološkog vrta u Pragu.

Radno vreme zoološkog vrta u Pragu
Zoološki vrt je otvoren svakog dana.
Od januara do februra radno vreme je: 09:00- 16:00h.
U martu radno vreme je: 09:00- 17:00h.
Od aprila do maja radno vreme je: 09:00- 18:00h.
U junu radno vreme je: 09:00- 19:00h.
Od jula do avgusta radno vreme je: 09:00- 21:00h.
Od septembra do oktobra radno vreme je: 09:00- 18:00h.
Od novembra do decembra radno vreme je: 09:00- 16:00h.
Decembra 24. i 31. vrt je otvoren od 09:00 do 14:00h.
Posetiocima savetujemo da provere radno vreme na zvaničnom sajtu zoološkog vrta u Pragu.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.