office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Praški dvorac

Praški dvorac čini kompleks zgrada koje potiču iz 9-tog vijeka a predstavlja i zvaničnu rezidenciju predsjednika Češke republike.

Prvo i glavno odredište većine turista koji posjećuju Prag je taj slavni, bogato ukrašeni i raznoliki kompleks dvorca.  Malobrojni su posjetioci koji posjete Prag a da zaobiđu veličanstveni Praški zamak.

U Praškom dvorcu (češki: Pražský hrad) češki kraljevi, rimski imperatori i predsjednici Čehoslovačke i Češke Republike imali su svoje rezidencije.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda ovo je najveći drevni dvorac na svijetu sa površinom od gotovo 70.000 kvadratnih metara, dugačak 570 m i širok 130 m i jedan je od najposjećenijih turističkih atrakcija grada. Nalazi se u četvrti Hradčani. Zanimljiv detalj je da se zastave sa kapija kraljevske palate skidaju kada je predsjednik odsutan iz države.

Sa uzvišenja na kome se nalazi ovaj dvorac pruža se panoramski pogled na gotovo cijeli Prag.

Smjena predsedničke garde u Praškom dvorcu na svakih sat vremena u toku dana takođe predstavlja turističku atrakciju.

Turistima je uvijek zanimljiva atrakcija posmatranja smjene straže  na zapadnom ulazu, u podne, kada je ceromonija potpuna i propraćena muzikom.

U dvorcu se nalazi mnogo popularnih atrakcija uključujući Katedralu Sv. Vida, Baziliku Sv. Georgea, Staru kraljevsku palaču i Zlatnu ulicu. U dvorcu se takodjer nalazi nekoliko muzeja, među ostalim Nacionalna galerija, zbirka Bohemijske barokne umjetnosti, stalna izložba posvećena češkoj povijesti, Muzej igračaka te galerija slika Praškog dvorca iz zbirke Rudolfa II. Shakespeareov ljetnji festival održava se u dvorištu Burgave palače.

U njemu se čuvaju češki kraljevski dragulji, ali ovaj zamak ponosno čuva i brojne priče iz svoje burne istorije

Na ulazu u kompleks dvorca (koji je besplatan) prolazite kroz detektor metala i pregled ručne prtljage. Vjerojatno ćete neko vrijeme čekati u redu, posebno ako dođete ujutro kada brojni autobusi dovoze turiste.

Najljepši pogled na dvorac pruža se s Karlovog mosta i to noću, kada je dvorac prekrasno osvijetljen i ogleda se u Vltavi.

Ovaj dvorac sastoji se od mnogih građevina, koje su razni vladari gradili kroz povijest. Ulaz u pojedine građevine se naplaćuje.

Adresa: 119 08 Praha 1

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.