office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tvrđava Forte Mare

Na krajnjem južnom dijelu Starog hercegnovskog grada, gotovo uz samu obalu, nalazi se tvrđava Forte Mare.

Sagrađena je u periodu između 14. i 17. vijeka, restaurirana 1833. godine, a od 1952. godine adaptirana je u ljetnji bioskop. Tvrđava je sagrađena na čvrstim stijenama, iznad samog šetališta, a u zidinama postoji prolaz od morske obale do vrha tvrđave.

Na gornjoj strani nalaze se „MORSKA VRATA“ (Porta di mare), sa sačuvanim elementima utvrđenja iz bosanskog perioda. Forte Mare svakako spada među najljepše primjere fortifikacijske arhitekture, a sasvim su realne pretpostavke da je tu bio nukleus Starog grada.

Tvrđava Forte Mare, je najbolje očuvana hercegnovska tvrđava, podignuta je na strmoj, kamenoj hridini nad samim morem.

Ona predstavlja začetak srednjovjekovnog grada koji je zasnovao bosanski kralj Tvrtko 1382. godine i oko koga se kasnije, za vrijeme vladavine hercega Stefana Vukčića Kosače, formiralo veće naselje. Tvrđava je vremenom mijenjala svoj izgled, a iz najstarijeg bosanskog perioda danas je ostao sačuvan jedan dio zida na jugoistočnom uglu tvrđave i uzano, visoko stepenište sa ulazom pri dnu istočnog bedema.

Tvrđava je ozbiljnu rekonstrukciju pretrpjela u vrijeme turske dominacije (poslije 1542.) kada je, najvjerovatnije, dobila današnje gabarite i visinu zidova. Osvajanjem Herceg Novog Mlečani su u 18. vijeku obnovili kulu i nazvali je Forte mare (Morska tvrđava ili tvrđava od mora), a taj naziv zadržao do danas. Krajnji izgled tvrđave uglavnom su dali Austrijanci, koji su 1883. godine izveli niz nadgradnji, posebno u njenim gornjim djelovima – adaptiran je dio prostora za postavljanje topova i prepravljen sjeverni ulaz. Na zapadnom dijelu zida, iznad malih stepenica ugrađen je grb Tvrtka I Kotromanića.


Radno vrijeme

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Svakoga dana / 9:00 – 20:00h.


Ulaznice

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Individualne posjete – 2 eura,

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Grupe – 1 euro.


Kontakt

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +382 (0) 31 323 072

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +382 (0) 31 322 098


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do tvrđave Forte Mare, pogledajte na MAPI

You must be logged in to post a comment.