office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tvrđava Španjola

Tvrđava nazvana Španjola, od strane lokalnog stanovništva, zadržala je svoje ime i do danas, premda su je Turci ponovo gradili oko 1539. – 1548. godine, na mjestu gdje su je izgradili Španci nakratko osvojivši grad 1538.- 1539. godine, uništivši na tom mjestu jedno manje tursko utvrđenje.

O izgradi ove monumentalne i njihove najočuvanije fortifikacije na čitavom Jadranu, Turci su ostavili pisano svjedočanstvo o natpisu na turskom jeziku ( turski je do 1928. godine pisan arapskim pismom, a nakon toga latinicom) iznad ulaza u tvrđavu koji u prevodu znači: „ Ovu tvrđavu po sultanskoj naredbi podigao je Sulejman, sin velikog Emira Selmana Hana, moćnog ičestitog viteza, čiji je brat Sinan-beg, veliki vezir Sultanov.

Neka bi poživio duga ljeta i napredovao u sreći i imanju pod zakriljem i uz pomoć milostivog Boga. A pjesnici koje put ovuda nanese, neka bi, gledajući na me, zanosno kliknuti: O krasna ti si divna zgrado.“

Zbog strateških prednosti brežuljka Bajer, tvrđava Španjola smještena je na sjverozapadnoj strani grada na nadmorskoj visini od 170m i dominira ulazom u Bokokotorski zaliv. Sa nje se pruža široki vidokrug na prostranu teritoriju. Tvrđava je opasana masivnim zidinama sa četiri isturena kružna bastiona na uglovima.

Glavni ulaz na istočnoj strani obezbjeđen je spoljašnim zidom, dok je južna strana, prema moru, dograđivana i prilagođavana novim fortifikacijskim zahtjevima ( to je mletački opus), na zapadnom dijelu sačuvan je turski opus i dijelovi džamije. Španjola je uvijek imala svojstvo utvrđenja vojnog karaktera, sve do početka 20. vijeka. U drugom svjetskom ratu, neko je vrijeme bila zatvor. Hercegnovski arhitekta Boris Dabović je krajem 1988. godine izradio idejni program njene revitalizacije.


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Srbina, Herceg Novi


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do tvrđave Španjola, pogledajte na MAPI

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.