office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ostrvo Mamula

Mamula (kolokvijalni naziv za ostrvo Lastavica) je malo ostrvo u Jadranskom moru, u Crnoj Gori, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Nalazi se u hercegnovskom delu zaliva, između poluostrva Luštica i Prevlaka, 3,4 nautičke milje udaljeno od Herceg Novog. Kružnog je oblika, prečnika 200 metara.

Tvrđava Mamula

Oko 80% površine ostrva zauzima tvrđava, koju je sredinom 19. veka izgradio austrougarski general Lazar Mamula. Tokom oba svetska rata tvrđava je služila kao zloglasni zatvor poznat po okrutnosti. Iako ga je izgradila austrougarska vojska, ona ga nikada nije koristila u vojne svrhe.

O koncentracionom logoru, u kome je za vreme Drugog svetskog rata, bio zatočen veći broj lica srpskog porekla sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore , govori i film Kampo Mamula iz 1959. godine, režisera Velimira Stojanovića.

Danas tvrđava propada, a nijedan projekat oživljavanja ove potencijalne turističke atrakcije do sada nije sproveden u delo. Mamula je obavezna destinacija za jednodnevne izlete turističkim brodićima iz Herceg Novog i okolnih mesta.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ostrva Mamula, pogledajte na MAPI

You must be logged in to post a comment.