office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tvrđava Sv. Jovana

Penjanje na tvrđavu Svetog Jovana, poznatijoj kao tvrđava San Đovani, zbog velikog uticaja mediteranskih naroda na Crnu Goru, nudi apsolutno spektakularan pogled. Riječ je o jednom od dva očaravajuća vidikovca Crne Gore.

No, osim pogleda, ono što posebno privlači putnike jest i sama tvrđava koja nudi puno uzbuđenja i zanimljivih detalja.

Pješačenje možete završiti za oko sat vremena, ovisno o brzini penjanja i broju fotografija zbog kojih se zaustavljate da biste ih mogli uslikati, tako da neće potrajati cijeli dan, ali postoji velika vjerojatnost da ćete poželjeti potrošiti mnogo vremena pogled na vrhu!

Imajte na umu da ćete se jako zagrijati i da je nagib dosta strm, pa se pripremite za znojenje.

Preporučujemo vam da se popnete na brdo sv. Ivana gdje se nalaze stare zidine. Na putu do vrha naići ćete na crkvu Gospe od zdravlja koja je služila za obred vojne posade na gornjoj tvrđavi. Ispod te crkve otkriveni su ostaci najstarije građevine u Kotoru, ranokršćanske bazilike iz šestog stoljeća.

Zidovi su dugački oko 4.5 km, široki su između 2 i 16 metara u zavisnosti od mjesta, a protežu se i do 20m u visinu na određenim mestima. Postoje dva odvojena ulaza, iako je najbolji onaj glavni blizu Riječne kapije.

Ispred crkve, naći ćete polukružni kamen postavljen tako da možete da sednete i uživate u prelijepom pogledu na Boku. U ovom miru jedino što ćete čuti su zvuci talasa mora, i poneke koze koja živi na brdovitim obroncima.

Tamo za 2 eura možete kupiti ulaznicu, uz koju ćete dobiti brošuru, koja će vam pomoći da raspoznate kapije, bastione, i ostale znamenitsti koje možete pronaći na putu, poput crkve Gospe od Zdravlja, kao i zidiove oslikane katoličkim motivima unutar kapele Svetog Ivana.

Kako pronaći dvorac?

Između 30 i 45 minuta penjanja, na skoro samom kraju avanture, mala staza odvaja se od glavne, vodeći vas pravo do tvrđave Svetog Jovana.

Kada sunce krene da se sakriva iza planina, imaćete malo vremena da se spustite do grada, zato što u Kotoru brzo pada mrak. Potrebno je oko 30 minuta da se stepenicama uklesanim u kamenu spusti od tvrđave San Đovani do grada. Usput ćete naići na mnoge kadrove koje ćete željeti da zabilježite, a jedan od takvih je i pogled na zvonik crkve Svete gospe od Zdravlja.

Kako biste se vratili u Kotor, savjetujemo da krenete stazom do tvrđave San Đovani, kako biste mogli da, spuštatajući se kotorskim zidinama, put završite u Starom gradu. Pješačenje zidinama tvrđave je iskustvo koje ne smete propustiti tokom boravka u Kotoru, a kada je u pitanju tvrđava San Đovani Kotor je zaista grad koji treba posjetiti makar zbog nje.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Tvrđave Sv. Jovana”, pogledajte na mapi

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.