office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Zgrada koja pleše

U blizini rijeke Vltave smjestila se ova sve samo ne dosadna betonska kutija, koja odskače od svojih baroknih i gotičkih sugrađanki koje inače tvore sliku grada Praga. Poznata pod nadimkom Fred i Ginger na adresi Rašínovo nábřeží 80, 120 00 Praha 2.

Inspirisana plesačima Fredom Astaireom i Ginger Roberts poznata još pod nazivima Plešuća kuća ili Kuća koja pleše,a neki je nazivaju i Pijanom kućom. Ova poslovna zgrada smještena u centru Praga danas je jedan od simbola modernog Praga.

Sama zgrada je dizajnirana 1992. godine, a izgrađena tokom 1996. godine, od češkog arhitekte rođenog u Hrvatskoj Vlade Milunića, u saradnji sa američkim arhitektom Frankom Gehryjem. Neobičan oblik Plešuće zgrade i tehnička rješenja bila su i ostala predmet velike javne debate.

Nakon što jepredstavio svoj smjeli projekt izazvao je negativnu reakciju javnosti, uključujući i stručnjake, koji su smatrali da on ne pripada historijskom dijelu Praga.

“Htio sam da to budu dva dijela zgrade koja se međusobno privlače i odbijaju: statički-dinamički, jang-jing, plus-minus“, rekao je Milunić u intervjuu 2015. za glasilo Hrvatsko-češkog društva “Susreti”.

 

Na vrhu zgrade se nalazi restoran francuske kuhinje sa očaravajućim pogledom na grad Prag. Na njenoj terasi nalazi se metalna konstrukcija nazvana Meduza.  U Ostatatku zgrade smješteno je nekoliko multinacinalnih firmi. Noćno osvetljenje čini zgradu dodatno zanimljivom. Američki časopis Time proglasio ju je 1996. zgradom godine.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.