office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Zlatna ulica

Zlatna ulica je poznata ulica u središtu Praga u blizini Praškoga dvorca. Zlatna ulica je mala šarmantna ulica, bajkovitog izgleda, sa prelepim znamenitostima.

Poznata je po malim šarenim kućama od kojih neke potiču iz 16-tog vijeka. Čine je dva niza niskih kućica podignutim ispod samih bedema dvorca.

Ime je povezano s djelatnošću alhemičara u 16. vijeku, koji su prema legendi, imali zadatak proizvesti zlato koristeći alhemijske reakcije. Iako je ulica prije nosila i ime po hemičarima, oni u stvarnosti nikada nisu tamo živjeli ni radili.

Zlatna ulica sastoji se od malih razno obojanih kuća. Danas je dio prstena oko Praškoga dvorca. Postoje mnoge suvenirnice u kućama, a tu je i srednjovjekovni muzej oružja u bivšoj utvrdi iz 14. vijeka.

Kuća br. 22 povezana je s Franzom Kafkom, češko-židovskim piscem, koji je boravio u ovoj kući oko dvije godine (od 1916. do 1917.) i pisao u miru.

Zlatna ulica povezana je s kulom Dalibor, koja je nekada bila tamnica. Ulaz u Zlatnu ulicu se naplaćuje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.