office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Dvojna vrata i gradski bedemi

U antičko i srednjevjekovno doba čitav je grad bio opasan bedemima, a prolaz je omogućen s desetak vrata. Bedemi su postali trošni i nepotrebni, te su srušeni početkom XIX vijeka, i pravo je čudo koliko su dugo preživjele u tako dobrom stanju u kakvom su danas.

Dio bedema sačuvan je na potezu od Dvojnih vrata pa do trga Giardini.

Dvojna vrata, tako nazvana zbog dva lučna otvora kroz koja se ulazi u unutrašnje dvorište iz kojeg se ulazilo u sam grad, sagrađena su u II-III vijeku.

Dvojna nas vrata vode do Arheološkog muzeja i Kaštela. Ispred Dvojnih vrata pronađeni su ostaci osmerokutne grobne građevine – mauzoleja iz I-II vijeka, dijelom restaurirani.

Lukovi vrata imaju proreze koji su bili korišteni kako bi se vrata mogla zatvarati spuštanjem nekog tipa rešetki. Danas, iako im namjena nije kao što je nekad bila, Dvojna vrata su ipak jedan važan element u gradu Puli jer prolaskom kroz njih se ide ravno ka Arheološkom muzeju te tunelu Zerostrasse.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Dvojna vrata i gradski bedemi”

You must be logged in to post a comment.