office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Stari Grad – Hvar

Stari Grad je najstarije mjesto na ostrvu Hvaru i poznato turističko odredište. Iste one godine, 384. prije Krista, kada se u Trakiji rodio ovaj znameniti grčki filozof, Grci s ostrva Parosa u Egejskom moru utemeljili su grad na ostrvu Hvaru, koji su nazvali Faros.

Historijsko srce ostrva Hvara, antički Faros (Stari Grad), izgrađen na mijestu gdje je duboki morski zaljev prelazi u plodno ostrvsko polje, arkadijsku dolinu još od antičkih vremena zasađenu vinogradima i maslinicima.

Okružen borovim šumama, hlađen ljetnim maestralom, Stari Grad je u vrućim ljetnim danima rijetko dalmatinsko mjesto u koje je zrak osvježavajući a san okrepljujući.

Zbog svojeg središnjeg ostrvskog položaja, vijekovima je bio utočište pomorcima koje su starograđani dočekivali na Rivi a danas nautičarima kojim je starogradska uvala obavezno mjesto koje posjete dok plove Jadranom.

Privatni smještaji – apartmani, sobe, privatne kuće smješteni su većinom na sjevernoj strani starogradskog zaljeva, podno brežuljka Glavice.

Stari dio grada ostao je sačuvan u smislu tradicionalne arhitekture, te je kao takav od posebne turističke vrijednosti, pa domaćini adaptacijom kamenih kuća nude moderan smještaj u duhu prošlih vremena, uspješan spoj modernog i tradicije.

Šetnja slikovitim uličicama do Dominikanskog samostana, preko Tvrdalja ( doma slavnog pjesnika Petra Hektorovića) i župne crkve Sv. Stjepana zapravo je šetnja kroz vrijeme i dugu historiju grada.

Stari Grad će vas oduševiti kulturnim događanjima tijekom cijelog ljeta: Starogradsko ljeto, razni koncerti i recitali, a u ovom gradu održava se i Međunarodna ljetna muzička škola, dok će ljubitelji sportskih natjecanja moći uživati u Faros maratonu, međunarodnom prvenstvu Hrvatske u daljinskom plivanju.

Na južnoj strani zaljeva, uz obalu nastavlja se red zgrada iz austro-ugarskog doba a iza njih su smještene osamljene kuće s vrtovima.

U nastavku, uz južnu stranu zaljeva, između gradske jezgre i kupališta Lanterna smješteno je naselje Borić, gdje se nalaze oko 30% ukupnih smještajnih kapaciteta u Starom Gradu.

Samo naselje smješteno je u borovoj šumi stotinjak metara od gradskog kupališta Lanterna. Ovaj dio grada je također vrlo zanimljiv za smještaj turista zbog gradske plaže koja se nalazi u blizini ali i zbog toga što je centar grada udaljen tek nekoliko stotina metara.

Stari Grad je idealno polazno mjesto za duge šetnje i izlete po najsunčajnijem i najmirisnijem jadranskom ostrvu. Udoban privatni smještaj, konobe i restorani sa zdravom domaćom hranom i tradicionalno dobrim otočkim vinima, pružiće vam odmor koji se ne zaboravlja.

Brojni restorani i konobe pobrinut će se da doživite svo bogatstvo mediteranskih okusa i mirisa u tradicionalno spravljenim jelima, a svakako vas očekuje i bogata ponuda čuvenih hvarskih vina.

Okružen gustom borovom šumom sa plodnim poljima vinove loze i zelenim maslinicima, osvježavajućim zrakom ljetnog maestrala, Stari Grad će vam zasigurno pružiti nezaboravan odmor.

Stari Grad obiluje predivnim plažama. Maslina je pješčana uvala koja se nalazi blizu trajektnog pristaništa. Lanterna i Banj su gradske plaže, a tu su još i šljunčane i kamenite plaže Paklena, Baba i Zavala koje se nalaze na poluostrvo Kabal.

Nekoliko km južno od Starog Grada nalazi se mjesto Dol, a sjeverno Rudine.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.