office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Art kuća sevdaha

Bosanskohercegovačka narodna pjesma – sevdalinka dobila je mjesto koje zaslužuje zahvaljujući Art kući sevdaha, a kao vrhunac toga bilo bi i njeno uvrštavanje na listu nematerijalne baštine UNESCO-a načemu se uveliko radi.

Inicijativu za obnovu Velikih daira, gdje je smještena Art kuća sevdaha pokrenulo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i možda niko nije ni slutio da će taj objekat za svojih deset godina postojanja napraviti ogromne stvari kada je u pitanju očuvanje i njegovanje svega onog što se veže za sevdah i sevdalinku.

Jedan od najznačajnijih pravaca su im interaktivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo kroz koje je prošlo 7.640 učenika.

Muzejski prostor podsjećanje na velikane

Arhiviranje i skupljanje istorijske građe, jedan je od također važnih projekata u okviru Art kuće sevdaha.

U muzeju, u 11 soba predstavljeno je 37 najznačajnijih izvođača sevdalinki i tekstopisaca, njihove ploče, instrumenti, tradicionalne nošnje, priznanja, predmeti koji su im pripadali… U Art kući sevdaha s ponosom ukazuju brojne predmete i sadržaje kao dio legata Instituta sevdaha “Omer Pobrić”, kao i biblioteku, CD shop…

Prolazeći kroz sobe, posjetilac na najbolji način stiče dojam o velikanima koji su ostavili neizbrisiv trag u sevdahu. A, oni se nižu redom: Ismet Alajbegović-Šerbo, Ljubica i Spasoje Berak, Avdo Buzar, Zehra Deović, Zora Dubljević, Zekerijah Đezić, Vehid Gunić, Zaim Imamović, Safet Isović, Rade Jovanović, Safet Kafedžić, Mehmed Kenović, Husein Kurtagić, Nada Mamula, Muhamed Mešanović-Hamić, Muhamed Mujkanović, Hanka Paldum, Edin Pandur-Edo, Selver Pašić, Jozo Penava, Jovica Petković, Omer Pobrić, Himzo Polovina, Meho Puzić, Nedžad Salković, Beba Selimović, Mostar Sevdah Reunion, Mustafa Šantić, Salem Trebo, Mehmed Varešanović-Meho, Emina Zečaj, Arif Alajbegović, Subhija Šehović, Sejo Pitić, Bahrija Hadžialić i Azemina Grbić.

Mnoštvo je još onih koji bi trebali da se nađu na zidovima muzeja, ali prostora više nema. Ali, Nedeljko Bilkić, Ferid Avdić, Zekija Čuturić, Ksenija Cicvarić… i brojni drugi neće niti smiju, kažu u Art kući sevdaha, biti zaboravljeni.

Vrsni interpretatori prvi put zapjevali u Art kući sevdaha

Ovdje s ponosom ističu deset jubilarnih godina, stvarno uspješnih godina Art kuće sevdaha.

Art kuća sevdaha je postala prepoznatljiv brend u svijetu. Postaje već nezaobilazno mjesto za tursite, da posjete Art kuću sevdaha.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”] Halači 5, Velike daire, 71000 Sarajevo

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”] +387 33 239 943

[wp-svg-icons icon=”envelop” wrap=”i”] info@artkucasevdaha.ba


Radno vrijeme

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”] Uto – Ned: 12:00 – 18:00


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''