office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej Sarajevske pivare

Sarajevska pivara d.d. osnovana je 24. maja 1864. godine i historičari je smatraju najstarijim industrijskim postrojenjem u BiH. Jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije. Godine 1907. Pivara je postala najveća u Austro-Ugarskom carstvu.

Čak ni u najtežem periodu, tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, nije prekidala proizvodnju. Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna. Pivara nije samo pogon u kojem se proizvodi pivo, Pivara je dio bh. kulturnog i historijskog naslijeđa.

U sklopu Sarajevske pivare izgradjen je i  Muzej, jedini takve vrste u BiH. Muzejska postavka je podijeljena na različita razdoblja – Osmanlijsko carstvo i Austro-Ugarska monarhija, svjetski ratovi, socijalistički period i period nakon rata u BiH.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2” wrap=”i”]  Franjevačka 15

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +387 33 491 138


Radno vrijeme

[wp-svg-icons icon=”clock-2” wrap=”i”]  Pon-Sub: 10:00 – 18:00

[wp-svg-icons icon=”clock-2” wrap=”i”]  Nedjelja: 12:00 – 16:00


Ulaznice

[wp-svg-icons icon=”info-2” wrap=”i”]  Cijena ulaznice koja uključuje posjetu Muzeju je 3 KM (EUR 1,5).


[wp-svg-icons icon=”location-2” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.