office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej Sarajevske pivare

Sarajevska pivara d.d. osnovana je 24. maja 1864. godine i historičari je smatraju najstarijim industrijskim postrojenjem u BiH. Jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije. Godine 1907. Pivara je postala najveća u Austro-Ugarskom carstvu.

Čak ni u najtežem periodu, tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, nije prekidala proizvodnju. Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna. Pivara nije samo pogon u kojem se proizvodi pivo, Pivara je dio bh. kulturnog i historijskog naslijeđa.

U sklopu Sarajevske pivare izgradjen je i  Muzej, jedini takve vrste u BiH. Muzejska postavka je podijeljena na različita razdoblja – Osmanlijsko carstvo i Austro-Ugarska monarhija, svjetski ratovi, socijalistički period i period nakon rata u BiH.

Ulaznica10,00 KM
Radno vrijeme12:00 - 19:00 h
Radni daniOd ponedjeljka do subote
AdresaFranjevačka 15

  • Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''