office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. je muzej u Sarajevu koji je počeo sa radom 2016. godine. Muzej je posvećen žrtvama zločina protiv čovječnosti i genocida koji su stradali tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ideja za osnivanje muzeja koji bi evocirao sjećanja na sve žrtve zločina protiv čovječnosti koji su se dogodili tokom rata 1990-tih se javila se brzo nakon završetka rata. Relativno visok procenat civilnih žrtava rata i užasnutost javnosti razmjerama zločina koji u Evropi nisu zabilježeni od perioda drugog svjetskog rata predstavljao je imperativ u realizaciji jednog takvog projekta.

Rukovodeći se obavezom da se javnosti na jednom mjestu predstave svi dostupni dokumenti, svjedočenja, lični predmeti žrtava kao i činjenice da na području Bosne i Hercegovine ne postoji jedna takva muzejska cjelina, uz podršku Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu[1], muzej je otvoren u Sarajevu i za posjetioce je dostupan od 19. jula 2016.

U muzeju se nalazi stalna postavka u kojoj se između ostalog nalaze i eksponati kao što su: sprave za mučenje, lični predmeti žrtava, mape, svjedočanstva, predmeti iz koncentracionih logora i masovnih grobnice i sl. Unutar Muzeja se nalaze još i arhiv i izložba predmeta skupljenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. S obzirom da je tokom rata u BiH postojao znatan broj koncentracionih logora rukovodstavo Muzeja je pokušalo stalnom postavkom simulirati objekte logora i uslove koji su u njemu vladali gdje su zatočenici mučeni i gdje su vršene torture nad njima.


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”] Studenti : 8 KM

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”] Odrasli : 10 KM

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”] Djeca do 10 godina : Besplatno


Radno vrijeme

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Pon-Ned / 09:00 – 21:00


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Saliha Husedžinovića Muvekita 11, 71000 Sarajevo

+387 62 467 764


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''