office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej ratnog djetinjstva

Muzej ratnog djetinjstva otvoren je u Sarajevu u januaru 2017. godine. U njemu je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

Muzej je nastavak istraživačkog projekta započetog 2010. godine. U okviru istog projekta nastala je i knjiga Djetinjstvo u ratu koja je objavljena 2013, a zatim prevedena na engleski, njemački, poljski, japanski i italijanski jezik.

Vrlo brzo nakon otvaranja stalne postavke, Muzej ratnog djetinjstva privukao je pažnju medija iz cijelog svijeta. Danas sarađuje sa vodećim svjetskim univerzitetima i muzejima, te je na evropskoj muzejskoj sceni prepoznat kao jedan od najinovativnijih i najdinamičnijih novih muzeja.

Aktivnosti Muzeja su istraživačke, izlagačke i edukativne. Osim u BiH, Muzej trenutno svoje projekte realizira u Libanu, Srbiji, Ukrajini i SAD-u, te polako izrasta u međunarodnu platformu za istraživanje i prezentaciju ovog iskustva.

Muzej ratnog djetinjstva dobitnik je Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu u okviru programa Evropski muzej godine. Nagrada se dodjeljuje za izvrsnost u muzejskoj praksi, te doprinos prezentaciji evropskog naslijeđa. Iste godine, Muzej je bio finalist za glavnu nagradu Evropske muzejske akademije, a 2019. godine dobio je specijalno priznanje u izboru za nagradu Živa, nagradu za najbolji slavenski muzej.


Ulaznice i radno vrijeme :

OpisCijena i radno vrijeme
Odrasli10,00 KM
Studenti8,00 KM
Djeca : 7-17 god.5,00 KM
Djeca : 0-6 god.Besplatno
Porodična ulaznica25,00 KM
Posljednji četvrtak u mjesecuBesplatno za sve od 17-19h
Radno vrijeme
31. decembraDo 16:00h
1. januarZatvoreno
1. martZatvoreno
1. majZatvoreno
25. novembarZatvoreno

Adresa i kontakt

Adresa : Logavina 32

Telefon :  +387 33 53 55 58


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''