office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Galerija 11/07/95

Galerija 11/07/95 prva je memorijalna galerija-muzej u Bosni i Hercegovini. Izložbeni prostor kreiran je s namjerom da sačuva sjećanje na genocid u Srebrenici, gradiću u istočnoj Bosni, na pogubljenje 8.372 osobe koje su tragično izgubile živote u julu 1995. godine.

Stalna izložbena postavka nudi dokumentarni prikaz onoga što je ostalo od Srebrenice nakon genocida. Kroz širok opseg multimedijalnih sadržaja – fotografija, mapa, zvučnih i vizuelnih materijala Galerija-muzej posjetiteljima kroz stalnu postavku nudi dokumentarnu kao i umjetničku interpretaciju događaja koji su se odigrali tokom jula 1995. godine u Srebrenici. S druge strane, kroz obrazovne programe i povremene tematske izložbe Galerija stavlja naglasak na aktuelne događaje u svijetu, ali i na historijsku prošlost nekadašnje zajedničke države Jugoslavije.

Galerija  11/07/95 predstavlja hibridni prostor muzeja i galerije. Konceptom preplitanja muzejske i galerijske forme, kao i vremenskih odrednica prošlosti i budućnosti, zatim kroz forme  umjetničkog i dokumentarnog postupka, pokušava da se suprostavi homogenim i rigidno ideološkim interpretacijama.

Posebnost Galerije 11/07/95 leži u tome što se ne pokušava nositi sa historijom u njenoj konačnoj formi, već naprotiv intervenira unutar historijskog trenutka, koji nije samo nedavna prošlost nego pripada i sadašnjosti. Glavna svrha ovog muzeja galerije jeste da bude snažan, čujan i odlučan glas protiv svih oblika nasilja u svijetu jer Srebrenica je simbol ne samo rata u Bosni i Hercegovini nego i univerzalni simbol patnje nedužnih civila i ravnodušnosti drugih.

Galerija koristi mješovite medije: fotografiju, video i interaktivne dokumente i time  pokreće recepijenta da razmisli o politici  i kulturi sjećanja i zaborava, koje obuhvataju ne samo događaj sam već i način na koji se događaj predstavlja urbi et orbi.


Radno vrijeme

Pon – Ned: 10:00 – 18:00

Rezervacije nisu potrebne


Ulaznice

Odrasli : 12 KM

  Sa audiovodičem : 15 KM

Djeca ispod 13 godina : Besplatno


Adresa i kontakt

Trg fra Grge Martića 2/III

+387 33 953 170

 info@galerija110795.ba


  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

© 2021 - O.D ''Eurokvadrat'' , 71.000 Sarajevo, BiH

0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex