office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej optičkih iluzija

Nedavno je u Sarajevu otvoren Muzej optičkih iluzija, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini, a njegove instalacije i eksponati postavljeni na tri sprata, već privlače brojne posjetioce svih uzrasta.

Instalacije koje ujedno promoviraju tradiciju i kulturu Sarajeva kao i Bosne i Hercegovine općenito, posebno su interesantne djeci i mladima. Ipak, ni oni nešto stariji ne mogu odoljeti “Vučku”, maskoti Zimskih olimpijskih igara, koji servira bosansku kafu, UV sobi, naopakoj i antigravity sobi, beskonačnom disku…

S obzirom na izraženu popularnost muzeja optičkih iluzija u regionu u svijetu, rodila se i ideja o jednom takvom muzeju u Sarajevu.

Muzej je jako raznolikog sadržaja, s obzirom na to da imaju iluzije različitog kova. Imaju stare iluzije, tj. iluzije koje su rađene još prije stoljeća. Imaju i 3D objekte i čitave prostorije u vidu iluzija kao što su Amesova soba, poznatija kao soba veće-manje, ili Infinity Disco – beskonačni disko. Imaju i naopaku sobu s bosanskim elementima, ali i 3D slike na zidovima kao što je recimo Vučko“.

Oni su nastojali kroz muzej promovirati i bh. kulturu zbog čega se u ovoj instituciji nalazi i beskonačni tunel spasa, te tzv. reverspectivu koja muzej krasi motivima Sarajeva.

Muzej smješten na Skenderiji otvoren je u februaru 2020 godine, a radi svaki dan od 10 do 22 sata.

Dio postavke je stalan, a dio iluzija će biti mijenjan s vremena na vrijeme kako bi posjetioci doživjeli nešto novo kada ga posjete sljedeći put.


Cijene ulaznica i radno vrijeme:

OpisCijena
Odrasli12,00 KM
Školarci, studenti, penzioneri9,00 KM
Porodična (dvoje odraslih i dvoje djece)35,00 KM
Djeca 0-5 godinaBesplatno
Radno vrijeme :
Petak - Subota11:00 - 19:00 h

Adresa i kontakt

Adresa : Skenderija 28, Sarajevo

Telefon : 033 878-000


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''