office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Casa rossa

Crvena kuća izrasla je gotovo pred očima ljudi koji su dolazili s mora, pristižući 1903. brodovima na ulaz u Mrtvi kanal.

Dogodilo se to u sklopu urbanističkog osmišljavanja prostora što se pojavio između glavne gradske pijace i nove kazališne palače. Prostor je bio dobiven nasipavanjem, što znači oduzet moru. Gradski oci odlučili su na njemu podići novi urbani kvart, što je u praksi značilo kompleks od nekoliko velikih stambenih zgrada.

Graditeljskog projekta prihvatio se arhitekt Venceslao Celligoi. Crvena kuća je izgrađena u njegovoj prepoznatljivoj maniri. Pročelje duguje živopisnost crvenoj opeci, ritmizirano postavljenim balkonskim konzolama i bijelim kamenim detaljima.

S jedne strane okrenuta moru, s druge strane Mrtvom kanalu, Crvena kuća ne prestaje zrcaliti svoje poveće, peterokatno lice u morskim valovima.

Adresa: Zagrebačka ul. 1, 51000, Rijeka
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.