office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Mrtvi kanal i Palača Adamić

Mrtvi kanal pojavio se na gradskoj mapi u trenutku odluke o skretanju završnog dijela korita Rječine, glavne gradske rijeke. Rječina je imala običaj za jakih kiša poplaviti dio grada uza svoje ušće, pa su gradski oci odlučili 1885. iskopati novo korito. Skrenuta je nešto istočnije.

Njeno dotadašnje korito postaje glavna gradska luka. Tu uplovljavaju jedrenjaci s uljem, vinom, povrćem i voćem, pa obale Mrtvog kanala funkcioniraju i kao pijaca.

Jedna od historijski najznačajnijih zgrada uz Mrtvi kanal je kuća Simeona Adamića iz 1787. Upamćen je i po glasini da mu bogatstvo potječe iz zakopana blaga koje je pronašao i zadržao.

Adamić je dao isklesati poprsja 14 lažnih svjedoka koji su to potvrdili, te ih postavio uz obalu Mrtvog kanala, na njihovu sramotu. U palači Adamić otvorena je 1906. prva stalna kinodvorana u Hrvatskoj. U zgradi je od 1881. do 1896. radila Hrvatska gimnazija.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.