office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Gundulićeva poljana

Iza katedrale, preko Bunićeve poljane, dolazi se na Gundulićevu poljanu sa spomenikom Ivanu Gunduliću, jednom od najboljih dubrovačkih pjesnika 18. vijeka, kojega je 1892. izradio kipar Ivan Rendić. Na postolju spomenika su brončani reljefi s prizorima iz Gundulićeva spjeva “Osman”.

Danas je poljana zanimljiva jer je na njoj svako jutro živopisna gradska tržnica na kojoj seljaci iz dubrovačke okolice prodaju svježe povrće i voće.

Gundulićeva poljana, ujutro trbuh grada, tržnica koja odiše vrevom i glasovima domaćica koje kupuju kod Konavoka, Primoraka, Župki, plodove bogatih polja dubrovačke okolice, a navečer jedinstvena ljetna pozornica Dubrovačkih ljetnih igara.

Taj dnevno-noćni kontrast najviše fascinira posjetitelje, a posebice glumce koji ljeti stižu u Dubrovnik. Život na ovoj poljani se odvija ispod Gundulićevih skuta, podno spomenika koji se diže na sredini trga. Brončani spomen na istaknutog dubrovačkog pjesnika Ivana Gundulića stoji na tom mjestu od 1892. godine, a rad je Ivana Rendića.

Na postolju spomenika četiri plitka reljefa opisuju glavne epizode najznačajnijeg Gundulićeva epa “Osman”. Ivan Gundulić je rođen 1589. godine u staroj i uglednoj dubrovačkoj plemićkoj obitelji, nadimak mu je bio Mačica, a svoj tek pedeset godina dug životni vijek ovjekovječuje brojnim dramama, te djelima Osman, Dubravka i Suze sina razmetnoga.

Na poljanu slavnog pjesnika dubrovačkog, redovito, svakoga dana točno u podne slijeće na stotine golubova čekajući svoj obrok. Iz gradske se blagajne, naime, svake godine uredno izdvaja novac za deset kilograma kukuruza koliko se dnevno baca golubovima “pred kljun”.

You must be logged in to post a comment.