office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pijani kamen

Franjevački samostan Male braće nalazi se na Stradunu, a morate otići iza zidina da biste otkrili pravo blago –  prekrasan vrt i jednu od tri najstarije ljekarne u Evropi.

Tamo možete kupiti mirisne kreme i vodice od ruže napravljene po receptima starim preko 200 godina, autentične suvenire koji jednako oduševljavaju strance i domaće.

No ono što najviše privlači turiste, posebno one mlađe jest izbočina na zidu tog Franjevačkog samostana male braće – takozvani Pijani kamen. To je ustvari maskeron, grotesna maska koja izgleda poput sove.

Kamen strši sa zida i nalikuje glavi sove, a postavljen je pola metra iznad zemlje. Gornja površina je ulaštena, a zid iznad je poprimio drugačiju boju zbog činjenice da ga dnevno dotiču hiljade turista.

Prema staroj legendi – ukoliko uspijete skočiti na vrh kamene glave i pritom održite balans posmatrajući zid, u životu će vas pratiti sreća i ljubav. Postoje i one verzije legende prema kojima je potrebno skinuti majicu dok balansirate na sovinoj glavi.

 

Pokušajte se popeti i ostati stajati na kamenu. Vjerojatno nećete uspjeti. Izazov je to koji zabavlja mnoge pa je jedna od must to-do stvari u Dubrovniku upravo stati na ovaj kamen.

Prema legendi jedan se mladić koji nije mogao pronaći ljubav se zavjetovao da će pokušavati „pobijediti“ kamen sve dok ne uspije. Jednog dana je napokon uspio i nedugo se poslije zaljubio.

Tako da se nemojte iznenaditi ako vidite ljude kako skaču po kamenu na zidu samostana.

Ovaj kamen je prije nekoliko decenija korišten kao česma kroz koju je ispuštana voda koja se nakuplja na krovu građevine. Međutim, kada su cijevi zamijenjene i voda preusmjerena na drugu stranu – česma je ugašena i sada služi samo kao turistička atrakcija.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.