office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Hundertwasserova kuća – Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus u Beču je stambena zgrada u vlasništvu grada Beča, sagrađena u vremenu od 1983.-1986. godine.

Ova šarena i neobična zgrada neravnih podova, te oplemenjena s oko 250 stabala i grmova, sagrađena je prema ideji Friedensreicha Hundertwassera (Friedrich Stowasser) i planu arhitekta Josepha Krawine.

Zgrada nimalo ne odgovara uobičajenom poimanju i klišejima arhitekture, već predstavlja jedno od najkreativnijih i najoriginalnijih djela moderne arhitekture na svijetu. Zgrada raspolaže s ukupno 52 stana, 4 poslovna prostora, te sa 16 privatnih i 3 zajedničke krovne terase.

Hundertwasserhaus je ujedno i jedna od najposjećenijih građevina u Austriji, dok su slične građevine sagrađene u suradnji s Friedensreichom Hundertwasserom i arhitektima Peterom Pelikanom i Heinzom M. Springmannom u Bad Sodenu, Darmstadtu, Frankfurtu, Magdeburgu, Osaki, Plochingenu, Wittenbergu i Bad Blumau.

Hunderwasser je smatrao da čovjek treba da bude u simbiozi sa prirodom i da se samo u prirodi može osjećati lijepo i slobodno.

Fasada kuće je prekrivena bojama i šarenim mozaicima i predstavlja igru mašte, betona, keramike i prirode. Fridrih nije voleo prave linije, smatrao je da je prava forma “đavolje oružje”, tako da je fasada blago zatalasana i nepravilna, spratovi na kući nisu u istoj ravni i na kući ne postoje dva ista prozora.

U prijevodu kuća Hundertwassera, predstavlja mjesto za obilazak svakog ko voli nove forme i boje i nudi nešto nesvakidašnje u prijestonici Austrije.

Hundertwasserhouse  je udaljena15-ak minuta pješke od centra grada.


Adresa

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Kegelgasse 36-38, 1030 Wien


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beču, možete pogledati ovdje

Foto : city-walks.info

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.