office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Parlament

Zgrada Parlamenta (za vrijeme Austro-Ugarske znana kao Reichsratsgebäude) je jedna od najmonumentalnijih građevina na bečkoj Ringstrasse i jedan od simbola današnjeg Beča. Danas je sjedište Austrijskog Parlamenta i njegova dva doma; Nacionalnog vijeća (Nationalrat) i Saveznog vijeća (Bundesrat).

Zgrada parlamenta ima više od 13.500 m², što je čini jednim od najvećih građevina na Ringstrasse. Izgrađena je za smještaj Parlamenta austrijskog dijela monarhije Cislajtanije nakon ustavnih promjena u Austro-Ugarskoj.

Palača ima preko sto prostorija, od kojih su najveće sale za sjednice Nacionalnog i Saveznog vijeća i peristil koji služi za posebne svečane sjednice. Uredi brojnih službenika Parlamenta smješteni su u okolnim zgradama kao što su Palača Epstein.

Palača ima brojne sobe za parlamentarne odbore, biblioteke, predvorja, blagavaonice, spavaće sobe, barove i dvorane za manje skupove. U palači se održavaju sve važnije državne ceremonije, kao što je polaganje zakletve Predsjednika Republike Austrije i njegov govor na Dan državnosti 26. oktobra.

Novi ustav carevine poznat kao Februarski patent kojeg je car objavio 1861. pretvorio je dotadašnje Carevinsko vijeće u dvodomni parlament. Zbog tog je trebalo podići novu zgradu za smještaj te institucije, po originalnoj ideji trebalo se podići dvije zasebne palače za svaki dom budućeg parlamenta; Gornji plemićki dom (Herrenhaus) i Zastupnički dom (Abgeordnetenhaus). Međutim nakon Austro-Ugarske nagodbe iz 1867. i podjele monarhije na Cislajtanija (Austrija|austrijski]] dio carstva) i Translajtaniju (ugarski dio) svaka strana dobila je svoj ​​zaseban parlament, pa je ideja o gradnji dvije palače otpala.

Palača parlamenta podignuta je između 1873. i 1883. godine.

Kamen temeljac za novu zgradu položen je 2. septembra 1874. Prve plenarne sjednice oba doma novog parlamenta održane su devet godina kasnije, dana 4. decembra 1883.

Posljednjih mjeseci Drugog svjetskog rata 7. februara 1945. britanski i američki bombarderi direktno su pogodili centralni peristil, i srušili stupove, nakon tog se urušio krov. Zbog tog je zgrada nakon rata dugo obnavljana.


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beču, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.