office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Španska škola jahanja

Španska škola jahanja (njemački: Spanische Hofreitschule) je tradicionalna škola konjičkog jahanja koja se izvodi u „Zimskoj jahačkoj školi” (Winterreitschule) dvorca Hofburg. Pored središta klasične škole jahanja, ovo mjesto je i turistička atrakcija koja pruža posjetiteljima priliku da prisustvuju konjičkim izvedbama i treninzima. Vodeći konji i njihovi jahači također sporadično odrađuju turneje i nastupaju širom svijeta.

Španska škola jahanja jedinstvena je institucija smještena u srcu Beča. To je najstarija škola jahanja na svijetu i posljednja u kojoj se i konje i jahača obučava klasičnoj dresuri.

Početak tradicije ove škole veže se za 1562. godinu i cara Maksimilijan II. koji je započeo uvoz konja lipicanaca iz Španije. Riječ je o križanoj vrsti arapskog, berberskog i španskog konja. Konji se uzgajaju na ergeli Piber (Bundesgestüts Piber) u blizini Graza, a samo mali broj onih najboljih završi u školi u Beču.

Škola se najprije nalazila u Carskoj palači, ali car Karlo VI. naručio je izgradnju barokne dvorane za jahanje kako bi aristokratsku mladež poučio jahanju. Dvorana je dovršena 1735. godine i njen izgled više podsjeća na neku kraljevsku palaču nego li na dvoranu za konje. Jahači nose tradicionalne dvoroge (Napoleonove) šešire i smeđe frakove, a svi konji imaju zlatnocrveni pokrovac pod sedlom.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Michaelerplatz 1, A-1010 Beč

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +43 1 533 90 31-0


Radno vrijeme

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Ponedjeljak / 12:00 – 16:00 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Utorak – Nedjelja / 9:00 – 16:00 h

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Djeci mlađoj od 3 godine nije dopušteno


Kako doći

  • Tramvaj: 1, 2, D: Izadjite na Kärtner Ring Oper stajalište ili Burgring stajalište
  • Metro: U1: Stephansplatz stanica , U3: Herrengasse stanica , U2, U4: Karlsplatz stanica
  • Autobus: 1A: stanica Herrengasse , 2A: stanica Michaelerplatz , 3A: stanica Habsburgergasse

Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beču, možete pogledati ovdje

You must be logged in to post a comment.