office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Margitino ostrvo

Ako New York ima Central Park, Budimpešta ima zeleno ostrvo. Margitino ostrvo je riječno ostrvo na Dunavu.

Sigurni smo da ima nekih među vama koji nikad nisu ni razmišljali o mogućnosti da u Budimpešti uistinu postoji ostrvo. I to ne jedan, već dva, no mi smo odabrali Margitino ostrvo kao oni koji bi ste definitvno trebali posjetiti.

Na ostrvu se nalaze mnogi parkovi, i popularni centri za rekreaciju. Ostrvo se nalazi između dva mosta Margitinog (na jugu) i Arpadovog (na severu). Margitino ostrvo je još jedan zeleni park s nijednom bitnijom zgradom osim nekoliko hotela.

Vodeni toranj

Tamo se može naći za svakog ponešto – bazen, Palatinus vodeni park, staza za trčanje, muzička fontana, prostor za rekreaciju, gdje možete da šetate, vozite bicikl, rolere ili jednostavno uživate na klupi.

Muzička fontana

Neke od znamenitosti ostrva su Stogodišnji memorijal, Japanski vrt, mali Zoološki vrt u kome se nalaze egzotične vrste patkarica, muzička fontana, vodotoranj i dva hotela od kojih se u sklopu jednog nalaze i termalna kupatila.

Japanski vrt

Japanski vrt je zaista nešto posebno očaravajuće, skoro kao iz bajke, pa se pobrinite da ga ne propustite posjetiti.

Ostale ostrvske znamenitosti su Vrt ruža (Rózsakert); Spomenik Unije, metalnu skulpturu Istvana Kiss (1972) u obliku cvijeta; ruševine dominikanskog samostana, nekadašnje kuće princeze Margaret, kćeri kralja Bele IV; 51-metarski vodeni toranj, izgrađen 1911. godine, s izvrsnom platformom za gledanje; i veliko kazalište na otvorenom.

Dugo je 2,5 kilometra, široko 500 metara, a ime je dobilo po Sv. Margiti, kćerki kralja Bele IV, koja je živjela u Dominkanskom manastiru na ostrvu.

Vrhunac bilo kojeg posjeta je Palatinus kupke, ogroman kompleks spa koji obuhvata više od 17 hektara i uključuje kadu s umjetnim valovima, zajedno s raznovrsnim lječilišnim, plivnim i dječjim bazenima koji mogu ugostiti do 20.000 kupača u isto vrijeme.

[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do ostrva, pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

2 Replies to “Margitino ostrvo”

You must be logged in to post a comment.