office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Olimpijski muzej

Olimpijski muzej Sarajevo otvoren je 8. februara 1984. godine na dan otvaranja XIV zimskih olimpijskih igara.

Muzej je otvoren s ciljem da trajno čuva i baštini sjećanje na organizaciju jednoga od najvećih sportskih događaja održanog na području Jugoistočne Evrope.

Od 1984. do 1992. godine Muzej je djelovao u reprezentativnoj vili u centru Sarajeva. 27. aprila 1992. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, zgrada Muzeja je zapaljena i uništeni su mnogi vrijedni eksponati. Spašeni eksponati su ponovno postavljeni u novom Olimpijskom muzeju, 2004. godine, u povodu obilježavanja 20. godišnjice XIV ZOI, koji se nalazi u kompleksu Zetra u prostorijma Olimpijskog komiteta BiH.

Muzej posjeduje dokumentarnu postavku o organizaciji, pripremi i realizaciji ZOI ’84 te umjetničku kolekciju doniranih djela umjetnčkih djela, kolekcija Mapa svjetske grafike “Art and Sport” sa djelima umjetnika: Henry Moore, Andy Warhol, Michelangelo Pistoletto, kao i kolekcija savremenih bosanskohercegovačkih umjetnika: Mersad Berber, Boško Kućanski, Mehmed Zaimović i mnogi drugi.

Zgradu Olimpijskog muzeja projektovao je čuveni češki arhitekta Karlo Paržik kao vilu za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića 1903. godine i rađena je po uzora na luksuzne evropske vile iz istog perioda. Nakon Drugog svjetskog rata objekat je nacionaliziran i proglašen je društvenom svojinom. Zgrada Olimpijskog muzeja proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine kao dio graditeljske cjeline vila iz austrougarskog perioda u Petrakijinoj ulici.

Nakon obnove zgrade, muzej je vraćen na staro mjesto.


Adresa i kontakt 

Adresa : Petrakijina 7

Telefon : +387 33 529 820


Radno vrijeme

Pon – Pe: 09:00 – 17:00

Nisu potrebne rezervacije


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''