office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Riječki tunel

Riječki tunel TunelRi je pješački tunel smješten u centru Rijeke na 4 minute hoda od Korza. U Drugom svjetskom ratu služio je kao sklonište, a danas je otvoren za sve posjetitelje svaki dan od 9 do 17 sati. Ulaz je besplatan.

Koliko ste puta kao turist zakoračili u vojne objekte? Vjerujemo ne često. Jedna od rijetkih prilika za to pruža se u Rijeci. I vodi ravno u podzemlje. Prvi riječki tunel vojne namjene otvoren za turističke posjete čeka na vas u samom gradskom središtu.

Riječki tunel se proteže 350 metara ispod riječkoga Staroga grada, od katedrale sv. Vida do dvorišta Osnovne škole Dolac. Širok je oko 4 metra i prosječno visok 2,5 metra. Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine.

Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.

Duž tunela još uvijek se mogu vidjeti originalni natpisi “Riservato all U.N.P.A.” (“Rezervirano za protuzračnu obranu”) iz Drugog svjetskog rata. Nakon što je bio zatvoren 75 godina, tunel je  otvoren za javnost 2017. godine.

Prosječna temperatura u tunelu je oko 15 stepeni pa ponesite duge rukave.

U njegovu izgradnju krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u historiji dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti.

Česta pomicanja granica donijela su gradnju fortifikacijskih objekata. Glavnina njih pojavila se uoči Drugog svjetskog rata, u doba izgradnje tzv. Alpskog bedema (Vallo Alpino), koji je trebao štititi granicu između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije. Podzemne utvrde, skladišta oružja i opreme, prolazi i bunkeri počeli su se graditi 1931. da se obranu grada učini što manje topnički ranjivom.

Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih aviona. Svrsi je poslužio i tijekom posljednjeg rata, dio stanovništva tada je u njemu u dva navrata potražio zaštitu.

Tunel je opremljen rasvjetnim tijelima. Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom. Novo vrijeme donijelo je i novu ulogu tunela – umjesto jučerašnje vojne namjene, danas postaje mjesto na turističkoj mapi grada.

Posjet tunelu neće probuditi vojnika u vama. Ali će zato pomoći da osjetite dio ratnog adrenalina, onog koji pomaže da u ključnim trenucima sklonite glavu na sigurno.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Ponedjeljka – nedjelje (uključujući praznike) / 10,00 – 20,00 h


Adresa :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Grivica ul., 51000, Rijeka

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.