office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trg Ivana Koblera

Kada se prođe ispod Gradskog tornja, dolazi se do riječkog Starog grada. U Starom gradu, nekada, na mjestu gdje se danas nalazi Trg Ivana Koblera, bila je Placa, poprilično manje središte tog srednjovjekovnog grada. Na tom mjestu su se Riječani znali okupljati kako bi svjedočili proglasima, sklapali ugovore ili prodavali neka dobra. Danas nije puno ostalo od Place, a tragovi na raznim zidovima samo su uklopljeni u modernu gradnju.

Vjerniji je povijesni prikazi Rijeke predstavljaju kao okomito izduljenu površinu, obrubljenu Gradskim tornjem i Vijećnicom sa sjevera i juga, te nizovima kuća s istoka i zapada.

Na sjeveru je Rijekom dominirao plemićev kaštel, na istoku glavna pučka crkva s grobljem, na zapadu prostrana redovnička klauzura, a ovdje na jugu, u blizini pristaništa i trgovišta na žalu podno gradskih zidina, nalazilo se svjetovno srce Grada.

Uski prolaz koji razdvaja niz kuća na istočnoj strani Trga Ivana Koblera preostatak je jedne tipične ulice srednjovjekovnih proporcija. Ulicom Šišmiša službeno je proglašen početkom XX. vijeka jer je u njemu u drugoj polovini XIX. vijeka bilo sjedište mjesne političke stranke kojoj je simbol bio taj mali leteći sisavac.

Stranačko sjedište bilo je označeno s tri kamena reljefa šišmiša. Jedan od njih i danas je sačuvan na kućnom pročelju u preostalom, zapadnom ishodištu uličice, a drugi je pohranjen u Muzeju grada Rijeke.

U povodu 150. godišnjice riječke fabrike papira, najstarije u ovom dijelu Europe, na Trgu Ivana Koblera je prema projektu riječkog arhitekta Igora Emilija 1974. godine podignuta fontana s tijeskom za papir koji potječe iz tvornice.

Adresa: Trg Ivana Koblera, Rijeka

You must be logged in to post a comment.