office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tvrđava Minčeta

Tvrđava Minčeta, simbol obrane Dubrovnika, nalazi se na najvišem dijelu grada. Na njoj stalno vijori zastava države, a ljeti i zastava Libertas.

Izgrađena je davne 1319. da bi kasnije u 15. vijeku bila dorađivana, i od tad stoji gordo nad gradom.

Ovaj toranj je jedna od glavnih atrakcija Dubrovnika iz kojeg se vijekovima glasno šalje poruka „Ja neću nikada dozvoliti da budem osvojen” .

S obzirom da je najviša tačka Dubrovnika, sa Mirčete se pruža prelep panoramski pogled na ostatak ovog veličanstvenog primorskog grada, tako da vam preporučujemo da je obiđete jer je jedinstveno mesto na kojem morate napraviti nekoliko fotografija.

Ime je dobila po znamenitoj dubrovačkoj vlastelinskoj obitelji Menze-Minčetić, koja je početkom 14. vijeka darovala zemljište.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 godina ranije

[…] otkriće: jedinstvena sačuvana industrijska zona, srednjovjekovna ljevaonica metala pod Minčetom s kraja 15. vijeka. Svjedočanstvo kako se u Dubrovniku ne samo trgovalo, već i […]

© 2021 - O.D ''Eurokvadrat'' , 71.000 Sarajevo, BiH

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex