office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Zemaljski muzej BiH

Osnovan 1888. godine, Zemaljski muzej je najstarija moderna kulturna i naučna ustanova zapadnog tipa u zemlji. Prva ideja o osnivanju muzeja seže još u polovinu 19. stoljeća, dok je prostor Bosne i Hercegovine – kao Bosanski pašaluk – pripadao Osmanskom carstvu.

Ipak, ideja je realizovana gotovo četiri decenije kasnije dolaskom nove vlasti. Austro-Ugarska je okupirala Bosanski pašaluk 1878. godine, donijevši nove političke i društvene ciljeve, običaje i vrijednosti. Oni su uključivali i promociju nauke kroz istraživanje, akademski i institucionalni razvoj.

Kao jedna od još uvijek neistraženih zemalja Balkana, Bosna i Hercegovina je privlačila zanimanje mnogih naučnika, naročito onih iz Austro-Ugarske, ali i pažnju pseudonaučnika i lovaca na blago. To je već prvih godina okupacije rezultiralo iznošenjem spomenika kulture s prostora Bosne i Hercegovine.

Takvo je stanje ubrzalo je ostvarivanje ideje o osnivanju muzeja: prvo je osnovano Muzejsko društvo, a zatim i Zemaljski muzej 1. februara 1888. godine. Zemaljska vlada, kao osnivač institucije, imenovala je za direktora Muzeja vladinog savjetnika Kostu Hörmanna.

Prostor u kome je Muzej bio prvobitno smješten – u tadašnjem centru grada – ubrzo je postao suviše skučen i nepodesan za zbirku koja je rasla, pa je 1909. godine počela izgradnja novog muzejskog kompleksa od četiri paviljona i Botaničkog vrta, koji je završen i otvoren 1913.

Dugo vremena bio je to jedini namjenski izgrađen muzejski kompleks na prostoru bivše Jugoslavije. U njemu je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine smješten i danas.

Ulaznice i radno vrijeme :

Odrasli8,00 KM (od 18-19h ulaznica je 3,00 KM)
Penzioneri2,00 KM (od 18-19h besplatan ulaz)
Djeca i mladi 6-18 god.2,00 KM (od 18-19h besplatan ulaz)
Djeca predškolskog uzrastaBesplatno
Radno vrijeme :
Od utorka do petka10:00 – 19:00 h
Vikendom10:00 – 18:00 h
PonedjeljakZatvoreno
AdresaZmaja od Bosne 3
Posjeta sobi s originalnom Sarajevskom hagadom
Uz redovnu ulaznicu u Muzej8,00 KM / 2,00 KM
Utorak, četvrtak, prva subota u mjesecu:12:00 – 13:00 h

Muzej je zatvoren ponedjeljkom, te sljedećim praznicima:

  • Nova godina (1. i 2. januar),
  • Dan nezavisnosti (1. mart),
  • Prvi maj (1. i 2. maj),
  • Dan državnosti (25. novembar).

  • Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''