office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Andraševa avenija

Andraševa avenija je slikoviti bulevar u Budimpešti iz 1872. godine. Najznačajniji bulevar Budimpešte povezuje Elizabetin trg sa Trgom heroja i dugačak je 2,5km. , a ispunjena je veličanstvenim neo-renesansnim vilama i kućama, te monumentalnim trgovima i alejama.

Kako je predstavljao veliki ponos Budimpešte da bi se očuvao njegov karakter čak je i javni prevoz kroz ovaj bulevar bio zabranjen. Zbog toga Budimpešta postaje prva u kontinentalnom dijelu Evrope koja dobija podzemnu železnicu davne 1896. godine.

Odlikuju ga široki trotoari, bogati drvoredi i lijepo ukrašene fasade zgrada uglavnom sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog vijeka. Jedna od najlepših građevina u Budimpešti je zgrada Mađarske državne opere iz 1884. godine koja se nalazi u ovom bulevaru. Tu je i Memorijalni muzej Franca Lista velikog pijaniste i kompozitora. U Andraši bulevaru se nalazi i veliki broj ambasada.

Na broju 60 nalazi se muzej naziva “Kuća terora” posvećen obeležjima i žrtvama fašizma i komunizma. Otvoren je 2002. godine i predstavlja popularnu turističku atrakciju.

Interesantno je da je bulevar više puta mijenjao ime. Postaje Staljinov bulevar 1950. godine, kasnije dobija ime Bulevar republike da bi mu se 1989. godine vratilo izvorno ime Andraši bulevar.

U dijelu bulevara ka Elizabetinom trgu smještene su radnje luksuznijih brendova poput Louis Vuitton, Gucci, Burberry, Roberto Cavalli, Ermenegildo Zegna.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do avenije, pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

4 Replies to “Andraševa avenija”

You must be logged in to post a comment.