office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Dioklecijanova palača

Teško bilo koji popis znamenitosti Splita koje se isplati posjetiti može proći bez Dioklecijanove palače na prvom mjestu. Apsolutno najpoznatija splitska znamenitost koja privlači ogroman broj turista svake godine jedan je od najočuvanijih rimskih građevina na svijetu.

Dioklecijanova palača je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu. Palača se nalazi u samoj jezgri grada Splita. Iako se naziva “palačom”, ona je više kao velika kula okružena zidinama i tornjevima.
Careva je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile – ljetnikovca i rimskog vojničkog logora (castruma), podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. U svojoj luksuznoj palači proveo je posljednjih nekoliko godina svoga života.
Južni dio Palače bio je u toj shemi predviđen za cara, njegov stan i odgovarajući državni i vjerski ceremonijal, dok je sjeverni bio za carsku stražu – vojsku, poslugu, za spremišta i slično.
Palača sama po sebi sadrži neke od atrakcija koje su u ono vrijeme bile dio svakodnevice. Najpoznatija od njih vrlo vjerojatno je Katedrala svetog Duje koja je bila prvobitno izgrađena kao mauzolej za cara Dioklecijana.
Baš zbog svih ljepota, atrakcija i povijesne važnosti za grad Split, Dioklecijanova palača uvrštena je 1979. godine na UNESCO-ov popis svjetske baštine te riječi zapravo ne mogu niti opisati koliko je značajna za turizam grada Splita.
Palača je pravokutna građevina (oko 215 x 180 metara) s četiri velike kule na uglovima, vratima na svakoj od četiri strane i s po četiri manje kule na zidovima. Donji dio zidina bez ikakvih je otvora, dok je gornji sprat rastvoren monumentalnim trijemom na jugu i hodnicima s velikim lučnim prozorima na ostalim trima stranama.
Tijekom vijekova stanovnici palače, a potom i građani Splita adaptirali su te prostore za sebi odgovarajuće potrebe, pa su tako i zgrade u unutrašnjosti i vanjski zidovi s kulama uvelike promijenili prvobitni izgled, no obrisi carske palače i dalje su vrlo vidljivi.
Veći dio palače, a pogotovo južni, djeluje kao moćni obrambeni zid zbog odsustva mnoštva prozora i vrata, ali zato su gornji dijelovi ukrašeni ogromnim, prelijepim prozorima. Posebno lijep dio ovog zdanja je gornji – tu su se nalazile careve odaje sa pogledom na more, sa ukupno tri lođe i 42 prozora.
Iako je car Dioklecijan ovdje samo osam godina živio do svoje smrti u 313. godini, palača je nastavila igrati važnu ulogu kao upravno središte i guvernerovo prebivalište.
Ulaznica se naplaćuje. Dioklecijanova palača se nalazi na par koraka od popularne Rive.

Dioklecijanovi Podrumi

Jedan od najočuvanijih i najatraktivnijih dijelova palače su Dioklecijanovi podrumi.

Podrumi Dioklecijanove palače predstavljaju jedan od najbolje očuvanih antičkih kompleksa ovakve vrste na svijetu, i umnogome su zaslužni što je historijska jezgra Splita 1979. uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

U rimsko doba, funkcija im je bila izdignuti prostore careva stana u gornjem spratu, ali su bili i skladišni prostor Palače. Kako su konstrukcijski vjerna kopija gornjih prostorija, omogućuju vjernu rekonstrukciju izgleda carskih odaja.

U ranom srednjem vijeku jedan se njihov dio koristio za stanovanje, a u jednoj su dvorani pronađeni dijelovi turnjačice za proizvodnju ulja i vina, i danas izloženi.

Gradnjom unutar Palače Podrumi su pretvoreni u otpadnu jamu kuća koje su se nalaze nad njima.

Čišćenje podrumskih prostorija zamislio je i otpočeo sredinom 19. vi. arhitekt Vicko Andrić, prvi splitski i hrvatski konzervator, a do današnje razine iskopani su i rekonstruirani do šezdesetih godina prošlog vijeka. Jedino je istočni dio postao otvoren za javnost relativno nedavno, u 1995. godine.

Danas se u te prizemne dvorane ulazi kroz Porta Aenea, s Rive, ili pak stepeništem s Peristila. Podrumi su i danas puni života. U njima se redovito organiziraju slikarske i kiparske izložbe, izvode se pozorišne predstave, sajmovi poput Međunarodnog praznika cvijeća, gastronomske i enološke priredbe, i mnoga druga društvena i kulturna događanja.

Središnja sala, glavna komunikacija od Rive do Peristila, mjesto je na kojem je moguće kupiti vrijedne suvenire, a cijeli ostali prostor Podruma otvoren je za obilazak kao jedna od najvećih splitskih atrakcija, često uz Peristil i sinonim za Dioklecijanovu palaču.


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Podrumi Dioklecijanove palače – 30,00 Kn (oko 4 Eura)

Ulaznice sa popustom

  • Individualne posjete :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Studenti, učenici, djeca – 15,00 Kn (oko 2 Eura)

  • Grupne posjete :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Agencijske i sl. plaćanje voucherom – 24,00 Kn (oko 3 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Ulaznica za organizirane grupne posjete (studenti, učenici, djeca) – 15,00 Kn (oko 2 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Porodična ulaznica – Za porodicu sa djecom mlađom od 15 godina / 90,00 Kn (oko 12 Eura)

Stručno vođenje

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Na hrvatskom jeziku – 300,00 Kn (oko 40 Eura)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Na stranim jezicima – 500,00 Kn (oko 67 Eura)

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Vlasnici SplitCard kartice – 20% popusta za ”Podrume Dioklecijanove palače”


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Ponedjeljak – Petak / 09,00 – 20,00 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Subotom, nedjeljom i praznicima / 10,00 – 20,00 h

Neradni dani :

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  1. januar –  Nova godina

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  6. januara – Tri kralja

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  4. aprila – Uskrs

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  5. aprila – Uskrs…

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  1. novembra – Blagdan Svi sveti

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  18. novembra – Dan sjećanja na Vukovar

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  25. decembra – Božić

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  26. decembra – Sv. Stjepan

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.