office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Prokurative

Prokurative (Trg Republike) je veliki trg smješten zapadno od Rive koji nalikuje venecijanskom Trgu svetog Marka i koji s tri strane okružuju neorenesansne zgrade s lukovima po kojima je i trg dobio svoje prepoznatljivo ime. Podsjetit će vas na talijansku arhitekturu.

Trg je otvoren jedino prema jugu, pružajući prekrasan pogled prema luci i Rivi.

Gradnju Prokurativa je sredinom 19. vijeka inicirao jedan od najpoznatijih gradonačelnika u historiji grada Antonio Bajamonti, koji je želio pokazati da je Split svim svojim bićem oslonjen na talijanske tradicije.

Otud i kolonada poput venecijanske, i reljefi nad prozorima koji prizivaju antičke i renesansne utjecaje. Bajamonti je na trgu napravio i svoje veliko pozorište, uništeno u požaru.

Trg je odavno etabliran kao odlična pozornica za kulturna događanja, posebno festival zabavne muzike, a tamošnji kafići i restorani pretvorili su ga u popularno okupljalište Splićana.

Sastavni dio Prokurativa je i plato južno od njih, na kojem je do 1947. stajala velika neoklasična fontana, koju su uništile komunističke vlasti, zbog navodne povezanosti s italijanskom vlašću u Splitu i Dalmaciji.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.