office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Marmontova ulica

Iako osvajač, Napoleonov je maršal Marmont zaslužan za urbanizaciju dalmatinskih gradove, pa su ga Splićani zauzvrat imenom zadržali u najljepšoj splitskoj ulici.

Marmontova ulica je ne samo lijepa već i historijski sadržajna. U njoj je 1922. utemeljena biblioteka i čitaonica za frankofile, danas Alliance Francaise. U njoj je i prvo splitsko kino Karaman. U njoj je i jedinstvena ribarnica na koju ne slijeću muhe zbog mirisa sumpora iz obližnjih toplica.

U njoj su i prekrasne secesijske zgrade Duplančić i Tončić, dok joj sjeverni dio kroz mletački bastion, uvire u arhitekturu teatra i crkve Gospe od Zdravlja. U njoj su i dva možda najpopularnija izložbena prostora u gradu, Salon Galić i Galerija fotografije, iz te se ulice ulazi na Prokurative kroz nekoliko prolaza.

Od Rive do vrha Marmontove nižu se i brojne trgovine, pretvarajući ulicu u najvažniju shopping oazu u centru grada, a pri vrhu se natisnulo i nekoliko popularnih kafića i restorana. Duhovitu suvremenu fontanu, nazvanu Pirja, ne smije se preskočiti! Ona vas još uvijek tjera na pitanje: Šta je umjetnik htio reći i poručiti?

You must be logged in to post a comment.