office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Voćni trg

Vjerovali ili ne, ali i ovaj trg, možda i najljepši u gradu, među Splićanima je poznatiji po svom neslužbenom, nego službenom imenu Trg braće Radić. Svoje “narodno” ime može zahvaliti činjenici da je tu nekad bila bučna i živopisna pijaca na kojoj su žene iz okolnih sela prodavale voće. Na susjednom trgu, zapadno od Voćnog, prodavalo se povrće.

Nekoliko je važnih znamenitosti na ovom nevelikom trgu koji buja životom u kafićima, restoranima i ekskluzivnim trgovinama, i na kojem se često održavaju sajmovi.

Najveća je svakako osmerokutna mletačka kula, ostatak nekadašnje utvrde, sagrađene u 15. vijeku za obranu tadašnjeg malog grada. Nasuprot kuli je veličanstvena palača stare porodice Milesi iz 17. vijeka sa spektakularnom baroknom fasadom, jednim od najboljih primjera tog stila u cijeloj Dalmaciji.

Pred njom je, pak, smješten spomenik ocu hrvatske književnosti, Splićaninu Marku Maruliću, koji je bio jedan od najvažnijih mislilaca i intelektualaca 15. vijeka. Autor spomenika je, kao i nekoliko drugih u gradu, Ivan Meštrović.

To, naravno, nije sve, jer svaki kamen na Voćnom trgu, kao i na drugim starim gradskim trgovima, priča historiju kojoj je svjedočio, sve do najstarijih dana, čiji je “predstavnik” jugozapadna kula Dioklecijanove palače na samom izlazu s Voćnog trga na Rivu.

Zbog svega toga, poput Pjace, Voćni trg ima posebno mjesto u splitskim srcima, sve do toga da je bio središnje mjesto u jednoj od najpopularnijih hrvatskih TV serija, sagi o Splitu “Velom mistu”.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.