office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Lovran

Najstarije naselje koje je izraslo neposredno uz obalu Liburnije. Lovran je gradić svega 8 km udaljen od Opatije, glavnog sjedišta Opatijske riviere, ali je isto tako i jedno od najprivlašnijih turističkih destinacija ne rivieri.

Lovran jednostavno možemo podijeliti na dva dijela. Stari dio grada nalazi se na malom poluotoku dok je suvremeni dio izgrađen na padinama brda Gorice i širi se obalom sve do opatijskog šetališta.

U starom dijelu Lovrana nalazi se nekoliko kuća s venecijansko-gotičkim pročeljima i crkva sv. Jurja iz 14. vijeka što vrijedi pogledati, no najljepši dio je šetalište uz more gdje se nalaze prekrasne secesijske vile okružene raskošnim vrtovima.

Lovran je grad duge i bogate prošlosti sa stogodišnjom tradicijom u turizmu. Ime je dobio po lovoru (laurus nobilis) koji u izobilju raste u zimzelenim gajevima u mjestu i okolini.

Od mjesta koja su se razvila na istočnim strmim padinama Učke, Lovran je najstarije naselje koje je izraslo neposredno uz obalu Liburnije. Lovran je sačuvao svoju historijsku jezgru srednjovjekovne urbane koncepcije. Stari grad je bio okružen obrambenim zidom i bastionima na čijim su temeljima i zidovima vremenom izgrađene kuće.

Kortili Starog grada su draž i posebnost mediteranskog urbanog graditeljstva. Iza kamenog portala naziru se fasade susjednih kuća, ukrašene skalinama, trijemovima i skodovima, a u sredini kortila uzdiže se kameno grlo cisterne.

Dobra klima, bujna mediteranska vegetacija i povoljan zemljopisni položaj omogućili su snažni razvoj turizma na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Lovran je od tog vremena, uz Opatiju, najvažnije mjesto glasovite Rivijere. Nekoliko vila sagrađenih u to doba ubraja se u svjetsku graditeljsku baštinu.

Lovran u 21. vijeku raspolaže s bogatom povijesnom baštinom, stoljetnom turističkom tradicijom, očuvanom prirodom, izgrađenom infrastrukturom, a sve to omogućuje ponovni uzlet turizma uz održivi razvoj i poštivanje svih ekoloških standarda.

Gradski trg sa svojim romaničkim zvonikom i nizom baroknih kuća, župna crkva, mala crkvica uz more, samo su segmenti u povijesnim spomenicima koji čine antičke i kulturne vrijednosti Lovrana i daju posebnu atmosferu ovom malom mediteranskom gradu.

Danas se u Lovranu možete smjestiti u brojnim predivnim vilama i hotelima, dok ljeti osvježenje možete potražiti na dva gradska kupališta (Peharovo i Kvarner) te nizu manjih plaža.

Prednost Lovrana je i njegeov geografski položaj koji vam omogućuje da u obliku jednodnevnih izleta posjetite naše najljepše nacionalne parkove (Plitvice, Brijune ili Risnjak), istarsku obalu i njene dražesne gradiće, otoke Krk, Cres, Rab, Postojnsku jamu u Sloveniji, Veneciju u Italiji, i mnoga druga mjesta.

Turizam se u Lovranu počeo razvijati još davne 1873. godine, a 1898. godine Lovran je proglašen klimatskim lječilištem. To je na lovransko područje privuklo brojne ugledne goste koji su gradili svoje vile, koje i dan danas plijene pažnju svojim osebujnim stilom austro-ugarske arhitekture.

Ukratko, Lovran je idealno mjesto za ljude koji se žele odmoriti u čistom i mirnom mjestu bogate povijesti i kulturnih znamenitosti.

You must be logged in to post a comment.