office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Mošćenička Draga

Malo obalno mjesto poznato po prekrasnoj šljunčanoj plaži i mirnom okruženju.

Mjesto se proteže od Medveje (uvala Cesara), pa sve do Zagora (Stepča, na području od 16 km. Ima 7 šljunčanih plaža, i bezbroj šumskih, odnosno planinskih puteva.

Sam položaj je veoma interesantan iz razloga što ima, osim klasičnog (primorskog) tipa turizma, i mogućnost seoskog (agro).

Nastala na mjestu gdje Učka uranja u more, Mošćenička Draga spaja najbolje od „dva svijeta“. Njena plaža Sipar jedna je od najjljepših na Kvarneru, a u skrovitim mjestima uz obalnu šetnicu nalaze se i brojne druge, male, prirodne plaže, daleko od gužve i neželjenih pogleda.

Planinske padine stanovnici Mošćeničke Drage pokorili su brojnim putevima i stazama, nekad namijenjenima za vezu naselja u brdima s ribarskom lukom uz more, a danas idealnima za šetnje i boravak u prirodi. Ističe se pritom mitsko-historijska edukativna staza Trebišća – Perun, koncipirana kao prava „detektivska priča“ koja kroz postepene tragove šetačima i čitateljima otkriva osnove staroslavenskih vjerovanja i njihove mitologije.

Mošćeničku Dragu kao svoje odredište biraju gosti skloni opuštanju i mirnom odmoru. Nekad su to bili plemići koji su kočijama stizali iz Opatije kako bi se relaksirali u romantičnom okruženju bijelih barki i crvenih krovova, danas su to moderni turisti koji boravkom u prirodi i kupanjem u kristalno čistom moru žele „napuniti baterije“. Njima Mošćenička Draga nudi sve vrste smještaja – hotelske sobe, dobro opremljen autokamp i privatni smještaj u unikatnim primorskim kućicama.

No, i za one željne aktivnog odmora, Draga ima bogatu ponudu,  u koju se ubrajaju planinarenje, biciklizam, te kajakaštvo, ali i manifestacije poput ribarskih večeri na kojima se natječu posade tradicijskih barki na jedra i vesla, te gastronomskih događanja posvećenih, prije svega, kvarnerskom škampu.

Stari grad nastao je krajem 19. stoljeća kada su se stanovnici grada Mošćenica i okolnih mjesta doselili na obalu uglavnom zbog ulova ribe. Ovo mjesto razvilo se kao ribarska lučica grada Mošćenica, što dokazuju i sačuvani zapisi iz 1436. godine u kojima se navodi mjesto na portu poli Sv. Marine. Gosti koji su boravili u Opatiji su kočijama odlazili na izlete u romantičnu Mošćeničku Dragu.

Vile izgrađene u 19. vijeku prve su nudile smještaje za noćenje. U Mošćeničkoj Dragi se na svega 15 kilometara od Opatije nalazi jedna od najljepših šljunčanih plaža na Jadranu. Čak i stanovnici obližnjih primorskih mjesta i gradova prelaze kilometre kako bi proveli dan na ovoj izuzetnoj prirodnoj plaži.

U dva hotela, kampu i brojnim privatnim vilama i kućama turistima se prije svega nudi nezaboravno gostoprimstvo, a Mošćenička Draga prava je destinacija za one koji se na svom odmoru vole poistovjetiti sa domaćinima. U lučici se svakog jutra mogu dočekati ribarski brodovi kao u vremena kada se ovo mjesto razvijalo kao luka obližnjim Mošćenicama.

You must be logged in to post a comment.