office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ika

Upoznajte šarm starog ribarskog gradića

Ika je staro ribarsko selo i ljetovalište u sastavu Opatijske riviere. Nalazi se na padinama Učke i nalazi se svega 1 km od poznate nautičke marine Ičići. U samom centru Ike uz obalu se nalazi jedini hotel, ispod kojeg su dvije prekrasne šljunčane plaže.

Šarmantne ulice među starinskim kućicama i simpatične brodice na mirnom moru očekuju vas na vašoj šetnji kroz bajkoviti ribarski gradić Iku.

Ika je stari ribarski gradić smješten na padinama Učke. Karakteriziraju ga mir i tišina koji vam omogućuju potpuno opuštanje od svakodnevne strke.

Pronađite veličanstvene primjere secesijske arhitekture, moderno uređene vile i vikendice bivše austro-ugarske elite. Ika nudi veliki izbor sportskih aktivnosti koje će usrećiti sve ljubitelje sporta i rekreacije, sve od plivanja, ronjenja i ribolova do pješačenja, biciklizma i šetnji.

Položaj i prometna povezanost mjesta značajno je doprinijela mirnom odmoru nadomak turističkim središtima u bližoj okolici. U Iki su, kao i u Ičićima, posebno poznate takozvane “Ribarske fešte” koje se organiziraju tijekom ljetnih mjeseci.

Prošećite Ikom duž šetališta Lungomare, posjetite stari dio ovog pitoresknog gradića i otkrijte njegov šarm. Ako se u Iki nađete na vrući dan, iskoristite priliku i okupajte se na šljunčanoj plažici.

Iku karakterizira blizina svih središta Opatijske riviere (Ičića, Opatije i Kastva sa lijeve strane te Lovrana, Medveje i Mošćeničke Drage sa desne strane).

Stanovnici Ike su potomci Liburna, poznati kao vješti moreplovci i graditelji. Pleme Liburna vladalo je do dolaska Rimljana kada su pokoreni i pripojeni Rimskom Carstvu. Nakon njegovog pada dolaze Ostrogoti da bi u 6. stoljeću vladao Bizant. U 7. vi. dolaze Slaveni, zatim Franci u 8. st.

U 12. vijeku ovo područje pripada akvilejskim patrijarsima da bi 14. vijek za ovdašnje stanovnike označilo početak vlastovanja obitelji Habsburg. Do 1918. god. vlada Austrija. Krajem 19. vijeka grade se moderne vile, sanatoriji i ljetovališta te mjesto dobiva na značaju.

You must be logged in to post a comment.