office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Matulji

Poznati i kao ”vrata Kvarnera’

Tri zvonca na grbu Matulja predstavljaju zvončarsku tradiciji koja je doživjela i međunarodno priznanje svoje vrijednosti uvrštavanjem u popis nematerijalne baštine UNESCO-a.

Jedinstven prizor koji gledatelje uvlači u magičan svijet pokladne tradicije je pohod snažnih muškarca koji opasani teškim zvonima, ukrašeni zastrašujućim maskama i „baltama“ koje simboliziraju oružje, obilaze po „bijelim putevima“  mjesta matuljskog zaleđa.

Riječi „domaće“ i „tradicija“ oduvijek su na cijeni u Matuljima, mjestu koje se ponosi običajima i načinom života koji je utkan u genetski kod kraja i ljudi. Odnosi se to i na gastronomiju predstavljenu projektom „Cesta domaće hrani“, u kojoj udruženi restorani i „oštarije“ nude specijalitete spravljene po recepturi prenošenoj s koljena na koljeno.

Posjetitelj koji se nađe u matuljskom kraju obavezno treba probati jarbolu, vino dobiveno od autohtone sorte vinove loze, koja se odlikuje svojim specifičnim okusom. Matulji su oduvijek bili „vrata“ čitave Rivijere, a vizualno dojmljiva zgrada željezničkog kolodvora bila je prva stvar koju su ugledali važni gosti koji su stizali na odmor u ove krajeve. Ljubitelji aktivnog odmora ne bi smjeli propustiti priliku da isprobaju biciklističke i pješačke staze koje ih odvode kroz srce stoljetnih šuma.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.