office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Mali Ston

Mali Ston se smjestio  na sjeveroistočnoj obali stonske prevlake u maloj razvedenoj uvali Malostonskog kanala, na padinama Bartolomije (vidikovac, 224 m).

Naselje su u 14. vijeku osnovali Dubrovčani, koji su sagradili zidine pravokutnog oblika oko naselja s kopnene i s morske strane. Na južnoj strani u 14. vijeku započeta je gradnja tvrđave sa pet kula nazvane Koruna.

Od tvrđave se proteže Veliki zid s odvojkom do tvrđave Podzvizd sagrađen u obrambene svrhe u 14. vijeku. Zid je dugačak 5,5 km i ojačan je sa 40 kula i 7 stražarnica. Impresivna duljina zida razlog je što je on u svijetu poznat kao ‘Europski kineski zid’.

U sredini naselja nalazi se crkva također iz 14. vijeka (sv.Antun).  Zid s kopnene strane građen je od 1336. do 1347. godine, a onaj s morske strane 1358. godine kada su podignuta i lučka vrata s kasnom romaničkim kipom Svetoga Vlaha.

Gradnja zidina je dovršena 1359. godine. Malostonska luka je građena u 15. vijeku po uzoru na dubrovačku staru gradsku luku, pa je valobran sagrađen u moru ispred luke (Kaše),  jednako kao i u dubrovačkoj staroj gradskoj luci.

Mali Ston je nadaleko poznato uzgajalište školjki i svjetski je ekološki biser. Idealno je mjesto za odmor s obiljem prekrasnih uvala i plaža za kupanje.

Za ljubitelje ribolova Mali Ston je pravo odredište, a onima koji vole kvalitetne i svježe riblje specijalitete uvijek su otvorena vrata nadaleko poznatih malostonskih konoba i restauracija.

You must be logged in to post a comment.