office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Žuljana

Žuljana je vrlo lijepo malo selo, koje se nalazi na jugo-zapadnoj obali poluotoka Pelješca, oko 80 kilometara od grada Dubrovnika, s pogledom na otok Mljet i Mljetski kanal. Žuljana je malo ribarsko naselje (oko 200 stanovnika tijekom cijele godine), koje također ima vrlo dugu tradiciju klasičnog i ronilačkog turizma koji se brzo razvija i raste iz godine u godinu. Vinogradarstvo je također vrlo važno za ovo selo, jer se nalazi na jednom od najboljih vinskih regija u Hrvatskoj, samo nekoliko kilometara od poznatog vinogorja Dingač .

Plaža Vucine u blizini Trstenika

Za one koji dolaze u Žuljanu prvi put, a pogotovo ako dolaze morem brodom, će biti zapanjen prirodnim različitostima, prekrasnim krajolikom visećih stijena i bujne borove šume što se protežu duž morske obale s nevjerojatnim šljunčanim plažama, podvodnim blagom i prijateljski nastrojenim i susretljivim mještanima koji su glavni razlozi zašto Žuljana  privlači sve više i više posjetitelja iz cijelog svijeta svake godine. Nema hotela u Žuljani, a posjetitelji su smješteni u dvama kampovima i brojnim privatnim apartmanima. Posjetitelji mogu pronaći sve što im je potrebno u Žuljani, jer postoje dvije trgovine, turistički ured i pošta, mjenjačnica i caffe bar. Također, mnogi od lokalnih ljudi prodaju svoje prirodno uzgojeno voće i povrće, koje se može nabavili izravno od njih, uključujući i svježu ribe od lokalnih ribara.

Mi smo istražili cijelu hrvatsku obalu, a lako možemo reći da su plaže u Žuljani su među najljepšima, osobito u južnoj Dalmaciji. Glavna plaža nalazi se u naselju luke – pješčana je to plaža, sa vrlo čistim pijeskom. Ulaz u more je prilično plitak što je pogodno za malu djecu, ali prekrasne šljunčane plaže koje se nalaze u okolici sela, također su pogodne za djecu, zahvaljujući plitkom ulazom i sitnim prirodnim šljunkom.

More je kristalno čisto zahvaljujući jakim morskim strujama koje miluju ove divlje, ali ujedno i vrlo ugodne i pitome obale – to čini more oko Žuljane idealna za istraživanje podmorja, ronjenje sa bocama i podvodni ribolov. Okolica su idealne za hodanje, planinarenje i biciklizam. Izleti se organiziraju svakodnevno na otok Mljetu, Nacionalni park Mljet i benediktinski samostan, otok Korčulu i Orebić. Također preporučujemo da posjetite obližnji grad Ston, s impresivnim kamenim zidinama, starim solanama i poznatom kuhinjom temeljenom na školjkama prirodno uzgojenim u Stonskom zaljevu. S ponosom vas pozivamo da posjetite Žuljanu, i to iskustvo, ako ste tip putnika koji traži neiskvarenu prirodu, mir, kvalitetnu gastronomiju i harmoniju  sigurni smo da ćete uživati ​​u njoj.

Kuće sagrađene uz sjevernu obalnu cestu daju gradu Orebiću urbani identitet i sa svojim perivojima čine slikoviti perivojni pojas. Orebić je danas uglavnom turističko mjesto, a rijetki su stanovnici pomorci ili zemljoradnici. Mnoge od starih kapetanskih kuća su u zadnjim desetljećima preuređene za turističke svrhe i izgubile su svoj prvotni izgled. U Orebiću se nalazi i Pomorski muzej, koji obiljem eksponata podsjeća ma slavne dane kada su jedrenjaci iz Orebića plovili svim svjetskim morima. Visoko iznad Orebića, nalazi se staro groblje, crkva iz XV. stoljeća, i franjevački samostan koji je izgrađen uz crkvu. S uzvisine na kojoj je smještena crkva i samostan pruža se prekrasan pogled na Pelješac, Korčulu i obližnje manje otoke.

Danas se stanovnici uglavnom bave turizmom i od svoga grada napravili su popularnu destinaciju koja većini turista pruža sve što im treba. Od tržnice, trajektne luke, hotela, kampova, zabavnih i sportskih sadržaja, banke, brojnih apartmana i kuća za odmor, restorana i malih konoba – sve to možete pronaći u ovome lijepome mjestu, moderno uređenom i ograniziranom, ali isto tako bogatom brojnim povijesnim i kulturnim sadržajima. Lijepe šljunčane plaže protežu se duž obala grada, sa brojnim otočićima u prekrasnom arhipelagu pelješkog kanala. Pozivamo Vas da posjetite ovo lijepo mjesto i otkrijete još jedan lijepi i bogati kutak sunčane Dalmacije.

You must be logged in to post a comment.