office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trpanj

Trpanj je naselje i luka na sjevernoj obali poluostrva Pelješca, 11 km sjeveroistočno od Orebića. Danas je to veoma poznato ljetovalište, a u antičko doba je bio važna luka.

Trpanj, skriveni biser duge historije, bogate kulturne baštine, dom ribara i pomoraca, kraj prepun bogatih vinograda i stoljetnih maslinika danas postaje pravi mediteranski raj sa svojim bezbrojnim šljunkovitim i pješčanim plažama te brojnim skrivenim uvalama koje čekaju na vas!

Mjesto se razvilo u blizini rimske vile čije dijelove mozaika i zidova nalazimo na starom groblju. Na brdu iznad luke ruševine su srednjovjekovne tvrđave.

Staro historijsko i ribarsko naselje, s izvorskom vodom, bujnim mediteranskim raslinjem i starim renesansnim palačama. Iznad luke su ostaci ruševina stare tvrđave, na trpanjskom groblju ostaci mozaika i zidina.

U renesansnoj crkvi Gospe od Karmena nalazi se oltar s grbom porodice Gundulić, kojoj je pripadao veliki pjesnik Dživo F. Gundulic.
Trpanj karakterizira blaga klima kao i cijelo ovo područje. U i naokolo Trpnja se nalaze predivne plaže, od kojih su neke pješčane, stjenovite, šljunčane ili betonske. Obližnja borova šuma daje tu posebnu aromu morskom zraku te potreban hlad za zaštitu od sunca. Na nekim plažama imate i kafić. Porodice ovdje posebno uživaju zbog sadržaja za djecu kao što je vrlo plitko more na plaži Luka te igrališta u parku gradskog centra.

Trpanj vas može ugostiti na raznovrsne načine, kao što su hoteli, pansioni, apartmani. Kvalitetna je i gastronomska ponuda domaće hrane (riba i vino). U ponudi vam je sport i rekreacija a nedirnuta priroda otočne unutrašnjosti poznata je po kvalitetnim vinima koje privlači brojne stalne goste. Trpanj je poznat je i po ljekovitome mulju.

Otkrijte divlju stranu Pelješca, vratite se neiskvarenoj prirodi i uzmite najbolje od nje. Posjetite male restorane ribara koji sami pripremaju svoj ulov serviran uz domaće maslinovo ulje i zaliven vrhunskim vinom pelješkog kraja.

Prošetajte uz šetalište oko mora obrubljenu borovima s jedne i kristalno čistim morem s druge strane.

Putevi ljekovitog bilja i Putevi maslinovog ulja još su jedna ruta kojom možete krenuti ukoliko težite istinskom povratku prirodi uz predivne mirise kadulje, vrijesa, ružmarina i smilja.

Pravim avanturistima preporučujemo brdske staze Viter, Lozicu, Paškalov put i Miloševicu.

Posjetite Blace, uvalu s ljekovitim blatom, osvježite se, napunite energijom i zdravljem, udahnite punim plućima čisti zrak, zaronite u tirkizno plavo more, okrijepite se domaćom hranom i vratite nam se opet!

You must be logged in to post a comment.