office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Trstenik

S južne strane polutostrva Pelješca nalazi se jedan od najslikovitijih pejzaža južne Dalmacije. U dubokoj uvali Žuljana (u blizini se nalazi i istoimeno mjesto Žuljana) smjestilo se lijepo selo imena Trstenik, u početku smješteno malo dalje od mora u unutrašnjosti; sa protokom vremena sve se više približavalo moru i tako postalo luka za ukrcaj znamenitih peljeških vina Dingača i Postupa proizvodnja kojih se nalazi u neposrednoj blizini.

Ta vina rade se od sorte grožđa “Plavac Mali“, a Postup i Dingač su imena jedinstvenih lokaliteta koji daju najbolje vino na ovim prostorima. Lokaliteti su posebni po tome što su toliko strmi da ne dopuštaju strojnu obradu, već se čitav posao izvršava ručno, kao i stoljećima prije.

No, zbog nagiba terena velika je količina sunca koji obasjava ove lokalitete, a to je jedna od najvažnijih značajki za proizvodnju ekstra kvalitetnog grožda. Modro more ispod, i bijele planine iznad refleksijom dodatno povećavaju količinu sunčeve svjetlosti i osiguravaju najveću moguću kvalitetu ovome groždu.

Područje Trstenika, PijavičinoPotomje i Podobuče najznamenitiji je pelješki i hrvatski vinorodni kraj. Dodajmo tome i velikog Mikea Grgića, koji se rodio na Pelješcu, završio enološku školu, otišao u Kaliforniju i tamo pronašao sortu Plavac Mali, koji su njegovi preci davno prije njega, emigriravši zbog gladi u SAD, donijeli i posadili u Kaliforniju.

Amerikanci su tu sortu zvali Zinfandel, ali Mike Grgich je znao to sortu jer je sa njom rastao na Pelješcu i bio je siguran da je to Plavac Mali. Nakon dugo godina rada, 1973. napravio je od Zinfandela najbolji Chardonnay na svijetu, po prvi put pobjedivši francuske vinare. Fascinantan završetak ove priče i kruna rada Mike Grgicha dogodila se prije 15-ak godina, kada je DNA istraživanjem dokazano da je Zinfandel genetski potomak Plavca Malog.

U duhu ove nevjerojatne priče prozivamo Vas da posjetite ovaj jedinstveni vinorodni kraj, i doživite jedinstvo čovjeka i prirode, teškog rada i sreće, smijeha, suza i znoja kojim su pelješki težaci othranjivali ovu najplemenitiju biljku. Tragovi vode unatrag, sve do početka civilizacije i života na ovim prostorima. Posjetite brojne vinske podrume i obiteljska gospodarstva u okolici Trstenika, gdje možete kušati ova jedinstvena vina i brojne druge gastronomske specijalitete ovog i jedinstvenog prekrasnog kraja.

You must be logged in to post a comment.