office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Palača Ihlamur

Palača Ihlamur (turski: İhlamur Kasrı) osmanska je ljetna palača sastavljena od dva paviljona u kvartu Bešiktaš u Istanbulu , koji je nekoć bio odmaralište u gradu. Izolirano od gradske vreve velikim zidinama, lijepo je mjesto za uhvatiti malo mira i tišine, kao i upiti njegovu historiju i arhitekturu.

Po nalogu sultana Abdulmecida, Nikagos Balyan (poznati carski arhitekta) sredinom 1850-ih, izgradio je ovu ljetnju palatu u Bešiktašu kao carsku kuću za odmor. Tamo je sultan često primao goste i uživao u bijegu iz grada.

Smještena je na površini od 24.724 kvadratna metra

“Merasim Köşkü” (Svečana palača) i “Maiyet Köşkü”,  zajedno su vile poznate kao “Nüzhetiye”(što znači svježina, radost) ili “Ihlamur paviljoni”.

Danas je paviljon Merasim (turski: Merasim Köşkü) otvoren za posetitelje kao muzej, a u unutrašnjosti palače Maiyet nalazi se kafić.

Posjet muzeju je pravi bijeg iz grada u kojem se može otkriti pravi duh palata 19. stoljeća.

Zidovi su ukrašeni štukaturom u raznim bojama, dajući utisak mramoriranih zidova. Tu je i veliki bazen u baroknom stilu i ukrašen skulpturama lavova.

Ime je dobila po stablima lipe koje krase ukrasne bašte u kojima se nalazi. Ovaj manji prikaz palate Dolmabahče nalazi se u dolini Ihlamur, između Bešiktaša, Yildiza i Nišantašija.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Ihlamur Kasrı lijepo oslikava rad osmanskog baroka. Kuće nisu ograđene samo visokim okolnim zidovima već na pojedinim mjestima i livenim ogradama.

Adresa :

Teşvikiye, 34365 Şişli/İstanbul, Turska


Ulaznice i radno vrijeme :

OpisCijena
Ulaznica 130,00 TL
Vrt20,00 TL
Radno vrijeme :
PonedjeljakZatvoreno
Utorak - Nedjelja09:00 - 18:00h
Kupovina ulaznica09:00 - 17:00h

  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.