office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Balat

Balat je najstarija četvrt u Istanbulu, nezaboravno mjesto koje ne bi trebalo propustiti kada ste u ovom nevjerovatnom gradu.

Balat se nalazi na obali Mramornog mora u zaljevu Zlatni rog, u istanbulskoj općini Fatih. 5km od Galata mosta.

Kada dođete u Balat osjećate se kao da ste uz pomoć vremepolova stigli u neko drugo vrijeme.

Za vrijeme Osmanlija, Balat je bio naselje gdje su uglavnom živjeli Židovi. Nakon 50-tih godina, kada su Židovi emigrirali u Izrael, iza sebe su ostavili stare kuće, uglavnom na tri sprata, uske sa izbočenim prozorima. I danas Balat sa svojim uskim sokacima, dugačkim stepenicama i šarenim kućama ukrašava mnoge scene koje snimaju fotografi.

Cijeli distrikt je čuven po šarmantnim kafićima, ali i šarenim uličicama koje kriju jedinstvene butike i neobične detalje. Tako ćete sasvim slučajno naići na neki zanimljiv mural, dok se budete uspinjali na samo brdo na kome se nalazi Balat.

U skoro svakoj uličici ćete naići na prizor koji će vas i nasmiješiti i koji će pokazati da je ovaj kvart drugačiji od drugih. Veš koji se suši na štriku povučenom između kuća oslikava jedan prizor Istanbula koji se ne može baš svugdje vidjeti. Ovo je jedan od rijetkih istanbulskih kvartova koji je sačuvao šarm prošlosti.

Zahvaljujući statusu historijskog spomenika, restauracija ovdašnjih kuća se vrši pod nadzorom države.

U Balatu, gdje je svaki sokak ljepši od drugog, sinagoge, crkve i džamije stoje jedna pored druge. U čaršiji se nalazi jedna mala, drvena sinagoga. Ime joj je Istipol.

Sagradili su je Židovi koji su se u 17. vijeku doselili iz Štipa u Makedoniji, današnji oblik sinagoga je dobila u 19. vijeku, danas se ne koristi. Njena karakteristika je da je to jedna od rijetkih drvenih sinagoga u Istanbulu.

Vjerujemo da većina turista koja stavi Balat na spisak obaveznih obilazaka tokom boravka u Istanbulu, to uradi jer je čula ili vidjela koliko šaren i zanimljiv je ovaj istanbulski kvart.

Glavna stambena ulica je Merdivenli Yks, u kojoj će vas sačekati red pastelno okrečenih kuća, sa zanimljivom ogradom i dvorištem.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Cijeli ovaj potez je vrlo fotogeničan i preplavljen turistima. Imajte na umu da ovde ljudi žive, te da ih buka prilično ometa, te se potrudite da svoj obilazak ove ulice sprovedete u mirnoj atmosferi.

Kafić Incir Agaci Kahvesi

Još jedan razlog da posjetite Balat su njegovi šarmantni kafići. Jedinstveni kafe Incir Agaci Kahvesi je šareni prostor sa stepenicama i zanimljivim detaljima, i smatra se jednim od najslikanijih kadrova ovog dijela Istanbula

Balatkapi kafić i restoran

Ukoliko tragate za nekim mjestom koje nudi turske verzije tapasa i funky džez muziku u pozadini, onda je to ovo mjesto. Kafić ipak nije toliko šaren kao oni u okruženju, više je minimalističan ali nudi jedan prijatan ambijent.

Šoping u Balatu

Vintidž butik Rag N’ Roll Vintage

Ukoliko vas ne zanimaju samo suveniri, već i vintidž šoping, Balat je savršeno mjesto za vas. Ponuda concept butika sa jedinstvenim komadima je na svakom koraku, ali među najboljim je Rag N’ Roll Vintage.

Ova mala second-hand prodavnica sa ženskom odjećom i aksesoarima iz cijelog svijeta nudi sijaset stvari. Vintidž Leviske, šeširi, plišani sakoi iz osamdesetih…

Kulis Vintage (Backstage Vintage)

Još jedna adresa za sve ljubitelje vintidž odjeće svakako je Kulis Vintage, gde možete da kupite vintadž kožnu jaknu, cvijetne haljine iz sedamdesetih i tone fanki aksesoara.

Ovdje su snimane mnoge turske serije, a tokom šetnje ovim životoposnim ulicama imate osjećaj kao da ste I sami dio filmskog seta.

Savjet je da ponesete udobnu obuću zbog strmih ulica, ne želite valjda da vas neudobna cipela ometa u ovoj avanturi.

Kako doći

Do Balata stižete za 15 minuta autobusima 36 CE, 99, 28E, 44B, 99A od stanice Eminonu.

Do ovog dijela možete stići i taxijem jer na ovim autobuskim linijama većinom bude gužva.


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.