office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pierre Loti kafe

Kafić Pierre Loti poznat je po spektakularnim pogledima na Zlatni rog. Smješten u Eyüpu, oko 6 kilometara od mosta Galata u Eminönüu, nije baš na tipičnoj turističkoj stazi. Dakle, ako ste u Istanbulu samo nekoliko dana, možda ćete htjeti dvaput razmisliti o odlasku tamo na čaj.

Kafić Pierre Loti prilično je skromno mjesto koji nudi mnoštvo bezalkoholnih pića, kao i hrane. Upravo lokacija i spektakularni pogledi na Zlatni rog čine ovo mjesto vrijednim. Budući da je kafić posvećen Pierreu Lotiju, namještaj i konobarska odjeća odnose se na kraj 19. vijeka.

Francuski vojnik i pjesnik iz XVIII stoljeća, Pierre Loti, stanovao je u istanbulskom naselju Eyup i divio se ovom mjestu, u kome se zaljubio u Osmanlijku Aziyade Hanim.

Turci toliko vole ovo područje da je često teško naći mjesto za stolom. Budite strpljivi i uživajte u pogledu dok stojite i ‘uskočite’ čim se neki sto oslobodi.

Uživat ćete u pogledu na Galata kulu, Galata most, Misir bazar, Yeni džamiju, Aja Sofiju, Plavu džamiju i Topkapi.

Brežuljak poviše džamije Eyup Sultan, na koji se možete popeti uz pomoć žičare (može se koristiti i kartica za javni prijevoz ”Istanbul card”), dobio je ime upravo po istanbulskom ljubavniku “Pierre Loti” – čije pravo ime je glasilo Julien Viaud. Uz pomoć uskog puteljka kroz mezarje u naselju Eyup, moguće je doći ili do Pierre Loti kafea.

Bilo koji taksist rado će vas odvesti sve do kafića Pierre Loti, ali stvarno nema potrebe za tim. Možete uzeti taxi samo do Eyüp džamije ili doći autobusom 39, 55T ili 99A i siđete do džamije.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Dok pijete kafu ili turski čaj, uživajte u pogledu

Ovo je mirno i autentično mjesto, mali dragulj Istanbula. Možda nije na vašoj listi prioriteta, ali će dati savršen završetak vašeg boravka i ostavit će vam nezaboravne uspomene na ovaj sjajni grad.

Pogledajte video


Adresa i kontakt :

   Eyüp Merkez Mah, İdris Köşkü Cd., 34050 Eyüp/İstanbul

   +90 212 497 13 13


Radno vrijeme :

 08.00 – ponoći.

   Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''