office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

TV toranj

Telekomunikacijski toranj je značajna turistička atrakcija na Camlici, uzvišenju sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Bosfor i Istanbul.

Gradnja kule počela je 2017. godine, a prostire se na površini od oko 30.150 kavadratnih metara. Vrh kule doseže nadmorsku visinu od 589 metara, što je čini najvišom građevinom u Istanbulu, pa čak i u Evropi.

Od tla toranj sa čeličnom antenom doseže visinu od 369 metara, izgrađen je tako da izdrži potres magnitude 9, a otporan je i na jake vjetrove.

Toranj Camlica, čija dubina iznosi 218 metara, ima ukupno 49 spratova, od čega ​​četiri sprata ispod zemlje i 45 spratova iznad.

Turska je zahvaljujući tornju Camlica postigla i značajan uspjeh oblasti telekomunikacijskog emitovanja, a kako je navedeno prvi put u svijetu će se istovremeno emitirati 100 FM radijskih emisija s jednog komunikacijskog tornja.

Toranj je dizajnirala kompanija Meike Altinisik Architects (MAA), a njegova silueta se mijenja kada ga gledate iz različitih uglova, odnosno iz različitih dijelova grada. Osim toga, oni koji se popnu na toranj mogu vidjeti i Evropu i Aziju.

Impresivna građevina sadrži oko 125 transmitera za emitovanje, a u njoj se nalazi i dvospratni restoran te terasa za posmatranje panorame ogromne metropole kao što je Istanbul.

U tornju se organizuju izložbe, a dio njega su kafić, medijski prostori i drugo. Liftovi su postavljeni s vanjske strane strukture i podižu posjetitelje na visinu od 180 metara. Na vrhu tornja je čelični jarbol visok 145 metara, koji podupire betonsko jezgro visoko 203 metra. Sve u svemu, ako se uzme u obzir nadmorska visina, vrh tornja dostiže 589 metara.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

[booking_product_helper shortname=”istanbulhoteli”]

Toranj predstavlja spoj inovativne arhitekture i inžinjerstva, a njegov cilj je da predstavlja osjećaj kretanja i promjene koje valovita brda, kultura i topografija Istanbula utjelovljuju.

Kada je riječ o telekomunikacijama, toranj je u funkciji od novembra 2020. godine

Toranj se nalazi na brdu Çamlıca u okrugu Üsküdar. Kao jedno od najviših prirodnih tačaka u Istanbulu, brdo je popularna atrakcija za posjetioce i za domaće stanovništvo kao i za turiste.

Toranj se nalazi na kratkoj vožnji taksijem od najbližih stanica metroa Acıbadem ili Altunizade i stanice metroa Bulgurlu.


Cijena ulaznica i radno vrijeme :

OpisCijena
Ulaznica600,00 TL
Express pass1050,00 TL
Djeca od 0-6 godinaBesplatno
Radno vrijeme :
Ponedjeljak - nedjelja10:00 - 22:00 h

Adresa i kontakt :

  Küçük Çamlıca, 34696 Üsküdar/İstanbul

 +90 216 912 34 00

Informacije i rezervacije o cafeu i restoranu Kula 360 

Raspored prijevoza izmedju Camlica dzamije i Camlica kule , kao i 5 izlaz Altunizade metro prema Camlica kuli možete pogledati na slici :

Kako doći :

Bus: 129T,  34AS,  34Z / Voz : Marmaray / Podzemna : M4 / Minibus : Dolmuş: D-36 ,  D-61

  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

You must be logged in to post a comment.