office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı se smatra najljepšim primjerom vojne arhitekture na svijetu.

Kako bi mogao nadgledati sav trgovački i vojni promet Bosforom, pripremajući se za opsadu Konstantinopolisa, Sultan Mehmed II Fatih je na najužem dijelu mora na evropskoj obali između 1451. i 1452. godine izgradio veličanstvenu utvrdu nekoliko kilometara udaljenu od grada.

Utvrda je morala biti podignuta vrlo brzo pa je Mehmed suprotstavio dvojicu svojih paša (generala) navevši ih da se natječu koji će od njih prvi završiti kulu i zidove. Natjecanje je bilo žestoko i glavni dio utvrde podignut je za samo četiri mjeseca!

Utvrda Rumeli Hisari stoji još i danas, a njezina tri tornja nazvana su po trima Mehmedovim velikim vezirima koji su ih gradili: Sadrazam Čanderli Halil Paša, koji je gradio toranj uz ulaz, Zaganos Paša, koji je podigao južnu kulu i Sarica Paša, koji je podigao sjevernu kulu.

Zajedno s utvrdom Anadalu Hisari koja se nalazila na suprotnoj, azijskoj, obali, Rumeli Hisari kontrolirao je cjelokupan promet Bosporom onemogućivši tako Konstantinopolisu opskrbljivanje sa sjevera.

Pogledajte odličnu ponudu hotela u Istanbulu:

Booking.com

Danas se u dvorcu Rumeli nalazi i mala džamija. Iako su je potresali višestruki potresi u prošlosti, na njoj su se oduvijek provodile restauracije, pri čemu je posljednja bila izvedena tek 1953. godine, što je dovelo do njezina otvaranja kao muzeja. Danas gosti mogu posjetiti dvorac koji se pretvorio u muzej na otvorenom i uživati ​​u brojnim dramskim i glazbenim koncertima.

Pogledajte video


Ulaznice i radno vrijeme :

OpisCijena
Ulaznica6,00 eura
Radno vrijeme :
Radno vrijeme09.00 - 1830 h
Kupovina ulaznica Do 17:30 h
PonedjeljakZatvoreno
Prvog dana vjerskih praznika tvrđava se otvara u...13.00 h

Adresa i kontakt :

  Yahya Kemal Caddesi No: 42, Rumelihisari, Sariyer, Istanbul

   +902122635305


   Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Istanbulu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''