office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vestibul

Vestibul je bio ulazna dvorana u Dioklecijanov stan, ukoliko niste bili neko od viđenijih građana ili veleposjednika, ne biste mogli ući na ovaj ulaz.

Uloga impresivnog kružnog prostora bila je da pripremi goste i posjetioce na susret s onim koji je iznad njih, s vladarom.

Izvana četvrtastog, iznutra kružnog tlocrta, Vestibul, to staro carsko predvorje i danas djeluje monumentalno. A kako li je tek fasciniralo u svojoj prvotnoj potpunosti: polukružne niše s kipovima; velika kupola sa svjetlucavim mozaikom u bojama, o čemu svjedoči Marko Marulić svojim rukopisom iz 16. vijeka; bjelina rotondastog zida.

Kroz Vestibul se s Peristila ulazilo u rezidencijalni dio palače. No, možete li zamisliti da se do prije nešto više od pola vijeka baš u njemu stanovalo, da su stanovnici tamo uzgajali i perad i imali vrtove?!

Jugoistočno od Vestibula nalazi se srednjovjekovni kvart, unutar kojega je najstarija ranoromanička kuća iz desetoga stoljeća. Naslonjena je na sam Vestibul, danas je u njoj smješten jedan od najljepših i najnagriđivanijih splitskih hotela, prigodno nazvan Vestibul.

Na drugom kraju trga, u nekadašnjoj crkvi Svetog Andrije podignutoj u sedmom vijeku na mjestu carskih odaja, uređen je Etnografski muzej. Carske odaje nažalost nisu sačuvane, ali su zato Podrumi njihova vjerna kopija, pa je lako predočiti gdje su se nalazile blagovaonica, kuhinja, smještaj za žene, terme…

Šetalištem ostacima Kriptoportika, carskog šetališta, dolazilo se do zapadnih odaja u kojima je dominirala knjižara, da bi uz sam carev stan na jugozapadnom dijelu bile smještene Dioklecijanove terme, danas u unutrašnjosti hotela Slavija.

You must be logged in to post a comment.